Hyppää sisältöön

Kemianluokka Gadolinissa oppii arkipäivän kemiaa uusin tavoin

Kymmenen vuotta täyttävä Helsingin yliopiston Kemianluokka Gadolin innostaa lapsia ja nuoria tieteeseen uusien ratkaisujen ja pedagogisten innovaatioiden avulla sekä kouluttaa niihin myös opettajia. Kemianluokka Gadolinin toiminta on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti.

Kymmenen vuotta sitten syntyi Kumpulan kampukselle jotakin aivan uutta – Suomen ensimmäinen tiedeluokka, Kemianluokka Gadolin. Sille on selvästi ollut kysyntää, sillä kymmenen vuoden aikana Kemianluokka Gadolinin toimintaan on osallistunut jo 50 000 vierailijaa – lapsia, nuoria, opettajia ja muita aiheesta kiinnostuneita. Kansainvälisiä vieraita on käynyt yli 2000. Sittemmin muita LUMA-tiedeluokkia on perustettu Suomeen yhteensä 14. Helsingin yliopistolla toimii myös viisi muuta tiedeluokkaa.

Esimurrosikään ehtineessä Kemianluokka Gadolinissa etsitään tutkimuspohjaisesti uusia tapoja innostaa lapsia ja nuoria tieteiden pariin. Toiminnallisten koululaisvierailujen, tutkijoiden tapaamisten sekä tiedekerhojen ja -leirien lisäksi kehittämis- ja tutkimushankkeina ovat suositut tiedesynttärit, joilla voi esimerkiksi tutustua pomppiviin molekyyleihin tai selvitä pakohuoneesta kemian avulla.

− Kemianluokka Gadolinissa lapsi ja nuori pääsee tekemään ja kokeilemaan itse. Tavoitteena on omakohtainen oivaltaminen ja onnistumisen ilo kiehtovasta kemiasta, Kemianluokka Gadolinin ja Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen johtaja Maija Aksela kertoo.

Laajemmin Kemianluokka Gadolinin tavoitteena on kehittää ja tutkia osallistavaa kemian tiedekasvatusta ja opettajankoulutusta. Toiminnasta tehdään opinnäytetöitä ja tieteellisiä julkaisuja.

− Kemian opettajankoulutuksen vahvaa yhteyttä Kemianluokka Gadolinin toimintaan on kiitelty kansainvälisesti, ja siitä on otettu mallia muualla, Aksela sanoo.

Elinkeinoelämä ja tutkijat mukana toiminnassa

Tulevien vuosien aikana Kemianluokka Gadolinissa tuodaan kemia vielä lähemmäs lasten ja nuorten jokapäiväistä elämää uusien ratkaisujen kautta. Teemoina ovat arkipäivän kemia, kestävä kemia ja kehitys sekä moderni teknologia.

Gadolin kehittää uusia toiminnallisia aktiviteetteja yhdessä yliopiston tutkijoiden ja elinkeinoelämän kanssa. Kemianluokka Gadolinin yhteistyötahoina on 13 yritystä. Kemianteollisuus ry on yksi Gadolinin rahoittajista. 

– Kemianluokan osallistavassa toiminnassa tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi uusia vihreän ja kestävän kemian töitä, lääkekemian töitä, kemian ja taiteen yhdistämistä eri tavoin sekä esimerkiksi 3D-printterin käyttöä, Aksela kertoo. 

Kemian tiedekasvatuksessa otetaan myös perheet vahvemmin mukaan jopa yli sukupolvien. Jo nyt on ollut tarjolla isovanhempien ja lastenlasten yhteisiä kerhoja ja leirejä, mutta näitä pyritään saamaan lisää. 

− Perhetiedekasvatus on yksi kehittämis- ja tutkimuskohteemme, joka on kiinnostanut kovasti muun muassa Kiinassa, Aksela sanoo.

Kemianluokka Gadolin on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatusta  joka täyttää tänä vuonna 15 vuotta.  

Kemianluokka Gadolinin ensimmäisen kymmenen vuoden kunniaksi on julkaistu Yhteisöllistä tiedekasvatusta Helsingin yliopistossa: Kemianluokka Gadolin innostavana oppimis-, kehittämis- ja tutkimusympäristönä vuodesta 2008 lähtien -juhlakirja 

Koululaisryhmät voivat vierailla Kemianluokka Gadolinissa opintokäynneillä. Opettajilla on samalla mahdollisuus tutustua kemian uusiin opetusmenetelmiin ja -innovaatioihin tulevien opettajien ohjatessa vierailukäynnit.

Kemianluokka Gadolinin lisäksi Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella toimii neljä muuta tiedeluokkaa sekä Viikin kampuksella yksi. Suomessa toimii kaikkiaan 14 kansallisen LUMA-keskus Suomi -verkoston tiedeluokkaa.

Lue myös uutinen Tiedekasvatus kumoaa myytin huonosta matikkapäästä