Hyppää sisältöön

Kemian yrityksiä palkittiin Euroopassa

Monikansallinen Solvay ja suomalainen Spinnova palkittiin EU Industry Daysien yhteydessä The CTO of the Year Europe 2018 -palkinnoilla. Palkinto jaetaan vuosittain huomattavien teknologiayhtiöiden johtajille.

The Chief Technology Officer of the Year 2018 -palkinnon saivat 6.2.2019 Solvayn johtaja Nicolas Cudré-Mauroux ja Spinnovan perustaja Juha Salmela. Solvay on 53 maassa operoiva kemianteollisuuden suuryhtiö, jonka tutkimus- ja innovaatioryhmän johtajana Nicolas Cudré-Mauroux toimii. Palkinnon perusteluissa Nicolas Cudré-Maurouxia kiitetään erityisesti johtamansa ryhmän toiminnasta yliopistojen ja startup-yritysten kanssa, millä on saavutettu merkittäviä synergiaetuja lukuisissa projekteissa.

Suomalainen, vuonna 2015 perustettu Spinnova on erikoistunut valmistamaan ja jalostamaan sellusta tekstiilikuitua. Palkinnon perusteluissa yrityksen toista perustajaa Juha Salmelaa ja Spinnovaa kiitetään ertyisesti menetelmänsä onnistuneesta skaalaamisesta laboratorio-oloista teollisen mittakaavan pilottitehtaaksi vain neljässä vuodessa.

Spinnovan prosessi käyttää puuta ja jätevirtapohjaisia kuituja puuvillan sijaan. Spinnovan menetelmän ainoa sivutuote on vesi, joka sekin kierrätetään. Spinnova perusti pilottitehtaansa Jyväskylään syksyllä 2018. Spinnova tekee tuotekehitysyhteistyötä esimerkiksi Marimekon kanssa.