Hyppää sisältöön

Kemian prosessityö ja kesätyön fiilis

Kesä alkaa lähestyä loppuaan ja kohta alkaakin taas arki oppikirjojen parissa, mutta mitä kesätöistä on jäänyt käteen? Mitä kesätyö on minulle tarjonnut?

Ehdin ensimmäisen kesätyökuukauteni viettää prosessityöläisenä täyttökonetta käyttäen. Kesäkuun alussa työnkuvani muuttui ja pääsin aloittamaan projektityön tehtaan kemikaali- ja putkistomerkintöjen parissa. Projektityö oli suunniteltu osa opintojeni sivuainetta, AaltoNautia, jonka kanssa Tikkurila on tiiviissä yhteistyössä. Molemmat tehtävät toivat mukanaan paljon vastuuta ja uutta tietotaitoa. Täyttökoneen äärellä pääsin tutustumaan prosessityöläisen arkeen ja sain käsityksen miltä tehtaan toiminta näyttää täyttäjän näkökulmasta. Projektityön myötä työskentely muuttui itsenäiseksi. Pääsin kehittämään kommunikointi- ja ongelmanratkaisutaitojani, sekä sain kattavamman käsityksen tehtaan toimintatavoista.  On ollut mielenkiintoista tutustua maalinvalmistuksen prosesseihin ja opittavaa onkin riittänyt. Valehtelisin jos väittäisin, että työssäni olisi ollut tylsää.

Kesätyöni Tikkurilassa on ollut hyvä kokemus. Ensimmäisestä päivästä lähtien olen saanut olla osa ystävällistä ja iloista työyhteisöä. Tarvittaessa olen saanut apua ongelmatilanteisiin niin vakituisilta työntekijöiltä kuin myös esimiehiltäni. Kesätyöläiset on helppo nähdä vain pakollisina lomalaisten tuuraajina, mutta todellisuudessa meillä on paljon enemmän tarjottavaa. Tehtäviin tottumattoman saattaa olla vakituista työntekijää helpompaa havaita työmenetelmät, joita voitaisiin parantaa. Tikkurilassa tämä on huomattu ja kesätyöntekijöitä kannustetaankin tekemään aloitteita, joiden avulla voitaisiin parantaa työpaikan työturvallisuutta, tehokkuutta tai yleistä hyvinvointia. Omalla kohdallani olen huomannut, että töitä tehdessä on mielessä pyörinyt ajatus siitä, olisiko toimintatapaani mahdollista kehittää. Eikä turhaan, olenhan sentään saanut aikaan jo yhden työturvallisuutta koskevan aloitteen!

Hyvä kesätyökokemukseni on monen pienen asian summa. Kesätyöntekijänä on ollut hienoa huomata kuinka kausityöläiseenkin osataan suhtautua vakavasti. Hänelle annetaan mahdollisuus kehittyä toimenkuvasta riippumatta.  Opiskeluihini liitetty projekti on tehnyt kesätyöstäni yhtenäisen kokemuksen ja ajatus omien taitojen kehittämisestä ei ole jäänyt tauolle koulun kanssa, vaan on jatkunut kesätyön haasteiden parissa. Kesätyössäni olen päässyt tutustumaan prosessiteollisuuteen ja kehittämään taitojani kemian alalla. Voin syksyllä palata kouluun monta kokemusta rikkaampana!   Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä! 

Lisätietoja

Kesä kemiassa-blogissa nuoret kertovat kesätyökokemuksistaan kemianteollisuudessa.

Antti Auvinen

Kirjoittaja on ensimmäisen vuoden kemia-, bio- ja materiaalitekniikan opiskelija Aalto yliopistossa.