Hyppää sisältöön

Kemiaa viestimässä

En ole varsinaisesti mikään kemiaihminen. Se on oma mielikuvani, joka muodostuu pelkästään lukiomuistojen perusteella. Kemia oli nimittäin oppiaine, johon kiinnostukseni ei enää lukiossa riittänyt. Kuulostaapa hyvältä lähtökohdalta työskennellä kemianteollisuudessa!

Pitäisikö työnantajani Neste Oilin nyt huolestua? Ei kai sentään. Taannoinen kiinnostuksen puute kemian opiskelua kohtaan kertoo nimittäin enemmän laboratoriokelpoisuudestani kuin kiinnostuksestani kemiaa kohtaan yleisesti ottaen. Alassahan ei ole mitään vikaa – päinvastoin!

Osaamiseni on muualla kuin kemiassa, sillä olen opiskellut puheviestintää Tampereen yliopistossa. Nyt opinnot ovat kasassa, pro gradu -tutkielma on tehty ja maisteriksi valmistun minä hetkenä hyvänsä. Toukokuun alussa aloitin toisen kesäni tiedottajaharjoittelijana Neste Oilissa. Viime kesänä saamieni myönteisten kokemusten ansiosta paluu yhtiöön ja myös alalle oli erittäin mielekäs ratkaisu. Nyt siis tiesin mitä odottaa, mutta viime vuonna tilanne oli täysin toinen.

Kesätyötä hakiessani en tiennyt Neste Oilista oikeastaan sen enempää kuin kukaan muukaan tavallinen kuluttaja. Kemianteollisuudesta tiesin vielä vähemmän, koska en tainnut tiedostaa koko alan olemassaoloa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että niiden vähäistenkin tietojeni avulla päädyin oikeaan paikkaan. Pidän nimittäin uusiutuviin polttoaineisiin ja luonnonvaroihin liittyviä uusia ratkaisuja erittäin tärkeänä ja samalla kiehtovana aihealueena. Ja kuinka ollakaan, juuri ne asiat ovat keskeisiä sekä Neste Oilin että kemianteollisuuden näkökulmasta.

Kemianteollisuus on haasteellinen ala. ”Haasteellisella” en tarkoita ”ongelmallisen” siloteltua muotoa, vaan se kuvaa mielestäni alan vaatimustasoa. Kemianteollisuuteen nimittäin liittyy paljon sekä alan sisäisiä että ulkoisia menestyspaineita esimerkiksi puhtaan teknologian ja biotalouden osalta. Kaikki odottavat, että toiveet toteutetaan ja asetetut tavoitteet saavutetaan. Lisäksi yhä enemmän huomiota osakseen saavat vastuullisuusasiat koskevat myös kemianteollisuutta. Tämän tyyppiset asiat nostavat riman korkeutta tavallista korkeammalle myös kaltaiseni kesätyöntekijän näkökulmasta. Se on pelkästään hyvä asia, sillä juuri haasteiden kautta koen voivani kehittyä. Mielestäni harjoittelijana olemisen ytimessä onkin juuri ammatillinen kehittyminen ja toimialan ymmärtämisen syventäminen. Tämän suhteen odotan kesältä paljon!

Lisätietoja

Kesä kemiassa-blogissa nuoret kertovat kesätyökokemuksistaan kemianteollisuudessa.

Tommi Aho

Kirjoittaja on valmistumaisillaan oleva puheviestinnän opiskelija, joka työskentelee tiedottajaharjoittelijana Neste Oilissa