Hyppää sisältöön

Kemia mullisti led-bisneksen

Energiatehokkaat ja pitkäikäiset led-valot valtaavat markkinoita, sillä kemiaan pohjautuvan valmistusmenetelmän ansiosta lamppujen hinnat ovat tulleet ropisten alas.

Led-valaistus perustuu sinisiin ledeihin. Ja kun valoa säteilevän puolijohdekomponentin päällystää keltaisella ja punaisella fosforikerroksella, saadaan ihmisen silmää miellyttävää valkoista valoa.

”Kemiaan perustuvalla teknologialla on ollut merkittävä rooli led-valoissa käytettyjen fosforikerrosten kehittymisessä. Se on mahdollistanut hyvälaatuisen valkoisen led-valon”, led-valojen tutkija Sami Suihkonen Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta sanoo.

Valkoista valoa voidaan saada myös yhdistämällä punaisia, vihreitä ja sinisiä led-siruja, mutta fosforitekniikka on tehokkaampi ja edullisempi valmistusmenetelmä. Tämä on mahdollistanut led-lamppujen massatuotannon.

”Tutkijoiden kehittämää teknologiaa hyödynnetään nyt käytännössä yrityksissä, jotka kehittävät entistä kustannustehokkaampia valmistusmenetelmiä led-valoille.”

Kauppojen valaisinosastoilla ei voi olla huomaamatta ledien läpimurtoa. Led-lamppujen hinnat ovat tulleet alas, ja niitä on tarjolla monentyyppisiin valaisimiin sisä- ja ulkokäyttöön. Keskeisiä suosion syitä ovat alhainen sähkönkulutus ja pitkäikäisyys.

Kuluttajat pääsevät nyt nauttimaan led-tutkimuksen tuloksista käytännössä, joten tutkijat voivat keskittyä seuraavaksi led-teknologian erikoissovelluksiin.

”Yksi tutkimuskohteistamme on ollut ultravioletti led-valo, jolla voidaan puhdistaa vettä”, Sami Suihkonen mainitsee.