Hyppää sisältöön

Karoliina Markuksela: Opiskelu – koulua, vapaa-aikaa, omia unelmia, töitä… vai kaikkea sitä?

Silloin, kun vastaanotin opiskelupaikkani ympäristötekniikalle, tiesin että elämässäni tulisi olemaan muutakin. Olen soittanut harmonikkaa ysiluokalta asti ja jatkan edelleenkin ja olen jo kauan miettinyt uuden harmonikan ostoa. Tämä tarkoitti toisin sanoen sitä, että kun opiskeluni alkoivat syksyllä 2014, tiesin, etten voisi jättää työpaikkaani, koska halusin saavuttaa unelmani – uuden harmonikan oston.

Vielä viime jouluun asti tein töitä kolme kertaa viikossa, yleensä maanantain, perjantain ja lauantain. Rankkaa se oli, en kiellä, mutta se opetti myös paljon.

Monesta tuntuu, että elämän valinnat ovat mustavalkoisia: valitset joko opinnot, työn tai omat unelmasi. Olen pitänyt opintojani tietenkin etusijalla, mutta omat unelmani, kuten uuden (kalliin) harmonikan ostaminen on ollut silti minulle todella tärkeää. Sen lisäksi että kävin töissä ja opiskelin, olin mukana kiltamme toiminnassa. Fuksivuonna eli ensimmäisenä vuotena osallistuin moniin fukseille tarkoitettuun tapahtumaan ja viime syksynä lähdin PROksi eli pienryhmäohjaajaksi auttamaan uusia ensimmäisen vuoden opiskelijoita pääsemään yliopistomaailmaan! Joten, kyllä, se vaati pitkää pinnaa että sai kaiken yhdistettyä ja välillä vapaa-ajan puuttuminen rasitti niin fyysisesti kuin henkisesti, mutta omien unelmien tavoitteleminen ja lopulta saavuttaminen kannatti. Siitä huolimatta, että saavutin oman henkilökohtaisen unelmani, olen edennyt opinnoissani ajallaan. Lopulta kuitenkin jouduin myöntämään, että työ vei liikaa aikaa elämässäni ja sen takia tein viime jouluna päätöksen – nyt on aika lopettaa työt ja keskittyä ainoastaan kouluun ja sen tuomiin asioihin!

Sen jälkeen kun lopetin työt, päätin että lähden kiltamme hallitukseen. Ensiksi: suhteet työelämään luodaan kiltiksellä eli kiltahuoneella ja tapahtumissa. Kun ihmiset tietävät nimesi ja naamasi, on heidän helpompi suositella sinua omille esimiehilleen ja ehkä joskus suhteet kiltakavereihin saattaa tarkoittaa mahdollisuutta päästä heidän avulla töihin! Toiseksi: jokainen meistä tarvitsee oman tukijoukkonsa. Ajatus siitä että selviää yksin kandi- ja diplomiopinnoista, on toki mahdollista, mutta erittäin raskasta. Kiltakaverit auttavat ihan kaikessa: joko he ovat samalla kurssilla kanssasi tai heillä on materiaalia, joka saattaa auttaa sinua tehtävässäsi tai he vain muuten vain osaavat omalla kokemuksellaan auttaa. Kolmanneksi: tykkään vaikuttaa. Haluan vaikuttaa asioihin ja omalla toiminnallani parantaa killan tarjoamaa toimintaa. Tällä hetkellä olen kiltamme fuksivastaava eli vastaan fukseille suunnatusta toiminnasta ja ohjelmasta. Järjestän joskus kahdestaan fuksiapurini kanssa tapahtumia niin Megazone-illasta haalarimerkkien ompeluiltaman kautta kaikennäköiseen muuhun vapaa-ajan toimintaan, jossa fuksit saavat tutustua muihin fukseihin sekä vanhempiin tieteenharjoittajiin. Sen lisäksi että saan vaikuttaa fuksien toimintaan, voin vaikuttaa myös siihen, mitä killassamme tapahtuu. En ole katunut päivääkään lähtiessäni hallitushommiin – aikaahan tämä vie mutta on silti mahtavaa!

Opinnot voivat välissä tuntua raskailta, opiskeli sitten missä tahansa: on paljon tehtävää lyhyessä ajassa, tulossa on monia kokeita tai tenttejä tai opinnoissaan voi kohdata muuten vain mahdottomalta tuntuvia esteitä. Sen lisäksi, että opettelee itselle sen oikean tavan opiskella, voi muiden apu tulla tarpeeseen. Elämä on nyt ollut helpompaa, kun saa keskittyä vain ja ainoastaan kouluun – ja vapaa-aikaakin on jopa ollut! Mutta odotan kyllä innolla takaisin töihin pääsyä nimittäin kesätyöt alkavat ihan pian! Sain kuulla iloisia uutisia, sillä seuraavan kesän saan viettää Torniossa Outokummulla prosessinhoitajan tehtävissä JEE! Odotan jo innolla tulevaa, uutta ja erikoista kesätyötä, mutta sitä ennen on vielä tehtävää, kuten ihana TeekkariWappu! 🙂

Loppukevennykseksi: Järkkäsin fuksiapurini kanssa Oulun yliopiston Koneinsinöörikilta ry:n kanssa fuksisitsit. Pukeuduttiin parhaimpiin ja oli hauska ilta! Kuvassa järjestäjätiimi lukuun ottamatta apuriani + illan seremoniamestari.

P.S. Muistathan seurata meitä Katalyytit-blogisteja Snapchatissä käyttäjänimellä Nuori_kemia! Snapchatin kautta voit nähdä kuvia esimerkiksi ympin kiltahuoneesta ja kaikista Wapun ajan tapahtumista!

Karoliina Markuksela

Olen Katalyytit-blogisti ja opiskelen toista vuotta Oulun yliopistossa ympäristötekniikan koulutusohjelmassa. Olen aikeissa suuntautua joko bioprosessitekniikkaan, automaatiotekniikkaan tai teollisuuden energia- ja ympäristötekniikkaan.