Hyppää sisältöön

Karoliina Markuksela: Mitä kun motivaatio loppuu?

Jokainen meistä tietää varmasti sen tunteen, kun tuntuu ettei jaksaisi lukea enää yhteenkään tenttiin tai tehdä vielä yhtä tehtävää. Vaikka tavoite olisi kirkkaana mielessä, kuten esimerkiksi pääsykoe tulevaan opiskelupaikkaan, voi silti välillä törmätä totaaliseen motivaation puuttumiseen. Tässä omat vinkkini, miten itse motivoin itseäni jaksamaan ja tekemään viimeisetkin hommat.

Salli itsellesi välillä vapaapäiviä

Välillä kun tekee monta päivää putkeen pitkiä opiskelupäiviä, niin jossain kohtaa alkaa pakostakin väsymään ainaiselta tuntuvaan puurtamiseen ja tekemiseen. Välillä tekee hyvää pitää vapaailta ja viettää aikaa harrastusten tai kavereitten kanssa. Vapaapäivät auttavat kummasti jaksamaan pitkissäkin rupeamissa, kun saa edes yhden illan tehdä aivan jotain muuta.

Pidä taukoja

Jos on paljon tehtävää tai opeteltavaa, kannattaa muistaa, että aivot tarvitsevat aina välillä hetken hengähdystauon. Varma merkki tauon pitämiselle mielestäni on se, ettei esimerkiksi jaksa enää keskittyä. Jos opiskelun aloitus tuntuu vaikealta, kannattaa silloin pitää opiskelua jaksottavia taukoja esimerkiksi puolen tunnin välein. Tällöin voi myös motivoida itseään jaksamaan seuraavaan taukoon asti tai esimerkiksi laskemaan vielä yhden laskun, ennen kuin sallii itselleen hengähdystauon. Varsinkin silloin taukojen merkitys korostuu, jos on kova kiire ennen tenttiä ja haluaa opiskella mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa, sillä kiireenkin keskellä on tärkeää pitää levähdystaukoja. Mitä järkeä on opiskella, jos mitään ei jää kuitenkaan mieleen?

Palkitse itsesi välillä

Toisaalta tämä kohta liittyy vahvasti yllä mainittuihin kahteen kohtaan, sillä mihin itse olen törmännyt opiskeluvuosieni saatossa, niin yleensä tauot ja vapaapäivät tulevat ’palkkioina’ itselleni. Esimerkiksi jos jaksan lukea vielä tähän yhteen tenttiin, niin en tee huomenna mitään, tai jos jaksan lukea vielä tämän diashown läpi, niin voin pitää 10 minuutin tauon. Palkita voi muutenkin kuin vain pitämällä taukoja tai vapaapäiviä, esimerkiksi miksei suklaapatukka voisi olla palkinto aherruksesta?

Suunnittele

Jos kyseessä on iso työ tai pitkä luku-urakka, kannattaa tehtävä työ jakaa esimerkiksi päiville tai viikoille niin, ettei viimeisenä iltana tarvitse tehdä tuhottoman paljon työtä (milloin varmasti meinaa motivaatio ja jaksaminen loppua!). Tämän olen huomannut auttavan varsinkin yliopistossa, sillä isoja projekteja saattaa olla meneillä monta kerrallaan eikä kaikkea voi aina jättää viime tippaan. Lisäksi, kun työtaakkaa hoitaa yksi pieni pala kerrallaan pienemmäksi, ei isokaan työmäärä pääse missään vaiheessa kasvamaan ylitsepääsemättömäksi.

Pidä tavoite mielessä

Oli kyseessä sitten kurssista läpipääsy tai oman unelmiensa opiskelupaikan havittelu, voi motivaatio loppua tavoitteesta huolimatta. Välillä kannattaa käyttää aikaa siihen, että miettiä miksi. Varsinkin mitä suurempi tavoite on, sitä enemmän ainakin olen itse kokenut saavani siitä motivaatiota. Joten jos hetken viettää aikaa pää pilvissä, voi pian palata takaisin maan pinnalle ja jatkaa omien tavoitteidensa havittelemista!

Lisäksi: vaikka kuinka tuntuisi haastavalta ja erityisen epämotivoivalta, kannattaa opiskelu tai tekeminen aloittaa niistä asioista, jotka ovat itselle vaikeita. Jokaisella meistä on omat vahvuuden ja heikkoudet, mutta oletko koskaan kuullut kenenkään kehottavan parantamaan omia vahvuuksia? Minä en, mutta heikkouksien parantamisesta sen sijaan puhutaan usein, varsinkin näin keväällä työnhakuun liittyen. Ne asiat, joissa tiedät olevasi heikoimmillasi, kannattaa paneutua ihan ensiksi, jolloin motivaatiota ja jaksamista vielä löytyy. Lopuksi kannattaa jättää ne hommat, jotka jo osaat eli jotka ovat helppoja. Pitkän aikavälin tavoitteet sekä kauan kestävät opiskelurupeamat kehittävät pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä, mistä on varmasti hyötyä mitä sitten tekeekin tulevaisuudessa!

PS: Snapchat on oiva tapa päästä keskelle oululaista teekkarielämää ja teekkariWappua!J Ai mitenkö? Seuraa käyttäjänimeä Nuori_kemia niin löydät minut ja muut ymppikiltalaiset!

 

Karoliina Markuksela

Olen Katalyytit-blogisti ja opiskelen kolmatta vuotta Oulun yliopistossa ympäristötekniikan koulutusohjelmassa. Olen aikeissa suuntautua teollisuuden energia- ja ympäristötekniikkaan.