Hyppää sisältöön

Jyrki Hollmén: Heikko työllisyys tarvitsee tuekseen vastuullista työmarkkinapolitiikkaa

Työmarkkinadraama ei ota laantuakseen. Lentokentillä lakkoillaan ja joka viikko joku saa uuden mielensä pahoittamisen aiheen jonkun toisen lausunnoista tai tekemisistä.

Paljon menee kuntavaalikuumeen piikkiin, mutta voi tässä nähdä eräänlaista eri laitojen irtiottoakin. Työmarkkinat ovat olleet muuttumattomuuden tilassa liian pitkään. Ne työmarkkinauudistukset, jotka keskeisissä kilpailijamaissa on tehty jo aikaa sitten, odottavat Suomessa vielä itseään. Palkansaajajärjestöt ovat valinneet palkkamaltin rakenteellisten uudistusten sijaan. Rakenteelliset uudistukset ovat kuitenkin välttämättömiä, sillä maailma ei tule enää koskaan olemaan entisenlainen. Tämä on syytä ymmärtää.

Työpaikoilla ei onneksi eletä samaa draamaa kuin mediassa. Työnkään teko ei suju ilman molemminpuolista luottamusta ja arvostusta. Olemme samassa veneessä, ja siksi haluamme Kemianteollisuudessa hoitaa asiat yhdessä sopimalla.

Samalla kun vaadimme palkansaajajärjestöiltä työmarkkinoiden uudistamista, on heitä myös syytä kiittää palkkamaltin tielle astumisesta ja kannustaa heitä pysymään tällä tiellä. Työnantajien ja palkansaajien on kyettävä vastuulliseen yhteistyöhön. Jos emme siihen kykene, maksajina ovat työttömät.

 

Jyrki Hollmén

Johtaja, Työelämä