Hyppää sisältöön

Jyri-Pekka Mikkola: Vaihtoehto luonnonvaroja haaskaavalle tuotannolle

Jyri-Pekka Mikkola tutkii ionisia nesteitä, jotka vähentävät jätteitä ja tuotantokustannuksia monella toimialalla. Näköpiirissä on isoja harppauksia ainakin kemikaalien ja energian tuotannossa.

Åbo Akademin ja Uumajan yliopiston professori Jyri-Pekka Mikkola kuuluu uranuurtajiin niin sanottujen ionisten nesteiden tutkimuksessa. Åbo Akademissa kemian tekniikkaa opiskellut ja ksylitolin valmistusprosesseista väitöskirjansa tehnyt tutkija on keskittynyt maailmalla kuumaan aihepiiriin vuodesta 2004 lähtien.

”Ionisten nesteiden sovellusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Niiden avulla voidaan vähentää tuotantokustannuksia ja jätteiden syntyä hyvin monella toimialalla”, Mikkola sanoo.

Ioniset nesteet ovat suolan kaltaisia yhdisteitä, joilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia. Ne muun muassa pysyvät nestemäisessä olomuodossa myös äärimmäisen kylmissä ja kuumissa lämpötiloissa.

Suurin osa ionisista nesteistä on kierrätettäviä. Lisäksi niillä on erinomaiset liuotusominaisuudet, jolloin moni kemiallinen reaktio toimii paremmin kuin perinteisillä liuottimilla.

”Valitut ioniset nesteet tehoavat myös vaikeasti liukeneviin materiaaleihin, esimerkiksi selluloosaan ja jopa puuhun.”

Ionisia nesteitä voidaan hyödyntää myös kemiallisten reaktioiden katalyytteinä, hiilidioksidin talteenotossa ja kemikaalien tuotannossa. Niitä pystytään käyttämään myös maa- tai biokaasun puhdistuksessa sekä metallien ja öljyn jalostuksessa.

”Ionisten nesteiden käyttö leviää nopeasti eri aloilla. Läheskään kaikkia sovelluskohteita emme edes tiedä, sillä yritykset pitävät ne visusti liikesalaisuuksinaan.”

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen