Hyppää sisältöön

Juttukilpailun satoa: Mikä Saippua toimii parhaiten?

Juttukilpailuun osallistuneet Emma Järvi ja Ella Forsman kirjoittivat jutun eri pesuaineiden hyödyntämisestä tahrojen poistossa. Vinkeille voi olla käyttöä erityisesti mökkireissuilla, jos pesukonetta ei löydy.

MIkä saippua toimii parhaiten?

Mustikkatahroja valkoisessa paidassa. Kahviläiskiä lakanoissa. Kuulostaako tutulta? Testasimme erilaisten pesuaineiden toimivuutta esikäsittelyaineina.

Likaiset vaatteet ja tahriintuneet tekstiilit ovat monen, varsinkin lapsiperheen vanhemman, kauhuskenaario. Voisiko monen kotoa löytyvillä tavallisilla pesuaineilla esikäsitellä tekstiileihin tulleita tahroja? Entä mikä niistä toimisi parhaiten?

Vaikka markkinoilla on viime aikoina ollut paljon erilaisia tahrankäsittelyyn tarkoitettuja pesuaineita, halusimme testata aineita, joita ei varsinaisesti ole tarkoitettu tahrankäsittelyyn, ja joita löytyy jokaisen kaapista.

Tuotteet keskimäärin edullisia

Kaikki testissä käytetyt aineet olivat melko edullisia verrattuna tahrankäsittelyaineisiin.
Kallein kokeilemamme tuote oli sappisaippua, joka maksoi 33,50 € kiloa. Palasaippuan kilohinta oli 7,78€. Mäntysuopa oli vertailluista tuotteista edullisin, sillä sen kilohinta oli 2,59€.
Varsinaisten tahrankäsittelyaineiden kilohinta vaihtelee noin viidestä eurosta jopa kolmeenkymmeneen, joten testaamamme aineet olivat verrattain edullisia.

Parhaiten toimii sappisaippua

Testissä selvisi, että tehokkain puhdistaja oli keskimäärin sappisaippua. Yllätyksiäkin oli, sillä esimerkiksi mustikkatahrat irtosivat parhaiten mäntysuovalla. Kokosimme tulokset tarkemmin taulukkoon, jota voi hyödyntää jokapäiväisessä elämässä.

Arkielämässä siis esimerkiksi mustikkaa kannattaa koittaa irrottaa mäntysuovalla ja mutaa sekä ruohoa sappisaippualla. On myös hyvä muistaa, että lähes kaikissa tapauksissa tekstiili kannattaa pestä mahdollisimman pian likaantumisen jälkeen, jolloin lopputulos on parempi.

Lisätietoja

Kemianteollisuus ry järjesti kemia-aiheisen juttukilpailun journalismista kiinnostuneille nuorille yhteistyössä Lännen Median ja Tampereen yliopiston journalistiikan laitoksen kanssa keväällä 2016. Emma Järven ja Ella Forsmanin Mikä saippua toimii parhaiten? on yksi kilpailutöistä. Kilpailutyöt julkaistaan alkuperäisessä muodossaan eikä Kemianteollisuus ry vastaa niiden sisällöstä.

Kilpailusivusto
Palkintojako- ja kesätoimittajatilaisuus