Hyppää sisältöön

Jussi-Pekka Rode: Game changer – oppisopimuksella yritykselle osaajia

Tällä viikolla vietetään Euroopan laajuista oppisopimusviikkoa. Viikon aikana erilaiset tapahtumat antavat lisätietoa oppisopimusopiskelusta, jotta mahdollisimman moni osaisi hyödyntää oppisopimusta ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen mahdollisuuksia.

Kemianteollisuuden yritykset hyödyntävät oppisopimuskoulutusta monella eri tavalla, mutta aina on varaa parantaa. Oppisopimuksessa onkin uuden ammatillisen koulutuksen lainsäädännön myötä lukuisia uusia mahdollisuuksia, joita yritysten kannattaisi hyödyntää.

Oppisopimus on jokaisen ammatillisen oppilaitoksen palveluvalikoimassa. Palvelua saa yhden luukun periaatteen mukaisesti. Jos esimerkiksi räätälöity oppisopimus kiinnostaa, niin luuri käteen ja soittamaan oppilaitosten työelämäpalveluita läpi. On hyvä muistaa, että oppilaitokset pystyvät ainakin myönnettyjen järjestämislupien perusteella tarjoamaan koulutusta aika usein myös silloin, kun koulutus ei suoraan kuuluisi heidän palveluvalikoimiinsa.

Koko tutkintoa ei tarvitse tarjota tai suorittaa, vaan myös osatutkintona esimerkiksi kesätyön osalta oppisopimuskoulutus on mahdollinen. Oppisopimuskoulutus voidaan järjestää yhteistyössä muiden yritysten kanssa. Esimerkiksi tietty osaamissisältö voidaan suorittaa toisessa yrityksessä.

Yleensä yritykset eivät käytä oppisopimuskoulutusta siitä syystä, että heille ei ole sille tarvetta. Jos kuitenkin syyt ovat esimerkiksi pelosta lisääntyvästä byrokratiasta tai ohjauksen järjestämisessä, näihin saa apua oppilaitoksesta. Oppisopimus voikin olla erityisten pienten alojen ja yritysten game changer, esimerkkinä Kyrön tislaamo. 

Huoli siis pois, oppisopimus on toimiva tapa kouluttaa yritykselle osaajia.

Lisätietoa oppisopimusviikosta löydät täältä: https://www.oppisopimus.fi/oppisopimusviikko/

Apua työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen löydät täältä: https://ohjaan.fi/

Jussi-Pekka Rode

Asiantuntija, Koulutus