Hyppää sisältöön

Jukka Sarhimaa: Matka jatkuu kemiasta metsään

Tulin Kemianteollisuuteen keväällä 2017 oman, edellisenä vuonna perustamani yrityksen kautta. Ennen yrittäjyyttä olin toiminut pitkään elinkeinoelämän järjestöjen asiantuntijatehtävissä Helsingissä ja Brysselissä sekä henkilöstöjohdon tehtävissä isossa metsäteollisuuskonsernissa. Kemianteollisuuden joukkue teki minuun vaikutuksen monipuolisella osaamisellaan ja positiivisen avoimella kulttuurillaan. Ryhmään oli helppo liittyä ja pääsin nopeasti mukaan vaikuttamaan ja oppimaan uusia juttuja.

Päällimmäisinä Kemianteollisuuden vuosista jäävät mieleen huippukivat ihmiset, vahva yhteisöllisyys ja tekemisen meininki. Iso osa asioista, joihin Kemianteollisuus ry vaikuttaa ja joista se jäsenyritystensä edunvalvojana neuvottelee, ovat monimutkaisia ja aidosti vaikeitakin. Tällöin on erityisen tärkeää uskaltaa puhua suoraan, kiteyttää ja kehittää ratkaisumalleja parhaan mahdollisen tiedon ja tilannekuvan pohjalta. Vaikuttaminen, neuvottelutoiminta ja käytännön johtaminen lähtevät asiantuntijaorganisaatiossa osaamisesta, ymmärryksestä sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidoista. Tämä mielestäni toteutuu Kemianteollisuuden työssä. Jatkuva kehittäminen ja kehittyminen ovat perusedellytyksiä onnistumisille missä tahansa tekemisessä. Tulokselliseen yhteistyöhön tulisi pystyä hyvin erilaisten toimijoiden ja ihmisten kanssa.

Työmarkkinoiden jäykkyys on tunnetusti Suomen talouden pitkäaikainen ongelma. Työelämän sääntely ja sopimisen mekanismit eivät pääsääntöisesti edistä yritysten tai yksilöiden muutoksia ja kasvua, vaan lähinnä hillitsevät ja hallinnoivat niitä. Muutokset ovat olleet teknistä ”vanhan tuunausta” ja asteittaista byrokratian lisäämistä. Yrityksen päätehtävä ei ole työllistää mahdollisimman monia, vaan tuottaa osaltaan lisäarvoa eli ratkaisuja arvoketjuun. Työllisyysaste on meillä Suomessa häpeällisen alhainen ja se osoittaa hyvin selvästi järjestelmiemme ongelmat. Työn antaminen on liian kuormittavaa ja yhteiskunta suojelee työllisyyden sijasta liiaksi työsuhteiden status quota.

Lähden innoissani Metsäteollisuuteen työelämäasioiden johtajaksi. Olen seurannut metsäteollisuutta lähietäisyydeltä lapsesta saakka, ja myöhemmin töideni puolesta. Metsäteollisuus ei ole auringonlaskun vaan -nousun ala. Yritykset tekevät pitkäjänteistä ja vastuullista työtä. Lähdemme siellä rakentamaan uutta edunvalvontamallia, joka parhaiten palvelee jäsenyritysten tarpeita. Muutokset ovat isoja ja haasteet kovia, mutta osaamisella ja yhteistyöllä nekin ratkotaan.

Esitän kiitokset asiakkaille Kemianteollisuudessa antoisasta yhteistyöstä ja toivotan tsemppiä hyvään työhönne myös jatkossa!

Kollegoitani Kemiassa tulee varmasti ikävä, mutta en ole menossa fyysisesti enkä henkisesti kauas. Ammatillinen yhteistyömme Suomen vientiteollisuuden puolesta jatkuu toivoakseni tiiviinä ja törmäilläänhän myös vapaammin!

Jukka Sarhimaa

Kemianteollisuus ry:n lakimies 10.12.2020 asti.