Hyppää sisältöön

Juha Pyötsiä: Hormonitoimintaan vaikuttavien aineiden luokitus selkeäksi

Kemianteollisuus kannattaa selkeiden kriteerien käyttämistä hormonitoimintaa häiritseville aineille. Kriteerien tulee olla yksiselitteiset ja perustua tieteelliseen näyttöön. Epäilysten ja olettamusten pohjalta ei voi rakentaa EU-lainsäädäntöä.

Hormonitoimintaa häiritsevien aineiden määrittelyssä pitää huomioida aineen kyky aiheuttaa haitallisia vaikutuksia. Esimerkiksi jodi on hivenaine, jolle on selkeät terveysperusteiset saantisuositukset kilpirauhasen normaalitoiminnan varmistamiseksi. Jodilla on myös lääkkeellistä käyttöä. Jodi voisi tulla luokitelluksi hormonitoimintaa häiritseväksi aineeksi, mikäli aineen kykyä aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ei huomioida. Sama voisi koskea myös muita välttämättömiä hivenaineita, ravintoaineita ja lääkkeiden valmistusaineita. Hormonitoimintaa häiritsevien aineiden luokittelu on tehtävä huolellisesti, jotta ihmisille ja kasveille välttämättömiä ja hyödyllisiä kemian yhdisteitä ei kielletä turhaan.

Kemianteollisuudessa kemikaalien turvallinen käyttö on toiminnan lähtökohta ja perusedellytys. Kemikaaleista ei saa aiheutua haittaa työntekijöiden tai kuluttajien terveydelle eikä ympäristölle.

Aihe on nyt ajankohtainen, sillä Euroopan komission uusi esitys hormonitoimintaa häiritsevien aineiden määrittelystä (ED, Endocrine Disruption) tulee lähiaikoina myös jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin käsittelyyn.

 

Juha Pyötsiä

Johtaja, Vastuullisuus: tiimin johto, kemikaali- ja työturvallisuus, logistiikka, Kemianteollisuuden ympäristö- ja turvallisuusvaliokunta.