Hyppää sisältöön

Jouluinen kiertotalouskokeilu ylitti kaikki odotukset – 40 000 suomalaistaloutta lahjoitti kinkun paistinrasvat hyväntekeväisyyteen

Kinkkutempun nimellä kulkeneen kiertotalouskokeilun tavoitteena
oli houkutella ihmisiä palauttamaan ylijääneet kinkun paistinrasvat ja
valmistaa niistä uusiutuvaa dieseliä. Kinkkurasvoja palautettiin noin
12 000 kiloa ja ne ovat parhaillaan jalostusprosessissa. Kaikki dieselistä saatava myyntitulo lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Jouluna 2016 lanseerattu, Kinkkutempun nimellä kulkenut kiertotalouskokeilu on päättynyt ja ylittänyt kaikki odotukset.

Kemianteollisuuden kahvipöytäkeskustelusta alkunsa saanut kampanja kasvoi monen yrityksen ja yhteisön yhteisprojektiksi, jossa haluttiin jouluisella tavalla kasvattaa ihmisten tietoa kiertotalouden mahdollisuuksista.

Kinkkutempun tavoitteena oli kerätä ihmisten kinkun paistamisesta ylijääneitä rasvoja ja valmistaa niistä Neste My uusiutuvaa dieseliä, jonka hiilijalanjälki on fossiilisen dieseliin verrattuna jopa 90 % pienempi. Kinkkurasvoista jalostettu uusiutuva diesel myydään Nesteen asemilla. Neste lahjoittaa tuotteen arvon vähävaraisia perheitä auttavalle Hope ry:lle ja hyväntekeväisyysurheilujärjestö Iceheartsille.

Kinkkurasvoja palautettiin yhteensä 12 000 kiloa. Niistä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa neljä kertaa maapallon ympäri.

”Olemme oikein tyytyväisiä keräyksen tulokseen. Rasvaa palautettiin jonkin verran enemmän kuin olimme arvioineet, vaikka kampanjaa ei saatu toteutettua niin monella paikkakunnalla kuin olimme toivoneet. Mahtava tulos ja hieno kansalaisten, järjestöjen ja yritysten yhteisprojekti”, kertoo Kemianteollisuuden valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa on ollut mukana iso joukko toimijoita. Keräyspisteet sijaitsivat pääosin K-ruokakauppojen pihoilla tai Rinki-ekopisteillä, ja Lassila & Tikanoja hoiti keräysastioiden kuljetuksen. Ensiksi rasvat kuljetettiin Honkajoen tehtaalle, missä niitä esikäsiteltiin. Tämän jälkeen rasva kuljetettiin jalostettavaksi uusiutuvaksi dieseliksi Nesteen Porvoon jalostamolle. Kinkkurasvoista valmistettu uusiutuva diesel myydään Nesteen asemilla Neste My uusiutuvan dieselin osana. Vesilaitosyhdistys ja Maa- ja kotitalousnaiset ovat toimineet kampanjassa neuvoa-antavassa roolissa.

Kinkkutemppu numeroina:

Rasvaa lahjoitettu: 12 000 kg

Lahjoituksia tehty: 40 000 kpl

Uusiutuvaa dieseliä valmistetaan: 10 000 litraa

Kerrat, jotka sillä voi ajaa maapallon ympäri: 4 (keskikulutus 6 l / 100 km)

Rahaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen: 14 500€

 

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aluille laittama yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Joulun 2016 alla kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta yli jääneet rasvat kierrätyspisteille ja yli jääneestä paistorasvasta valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla. Lopuksi paistorasvasta valmistettu polttoaine lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki sekä Maa- ja kotitalousnaiset. www.kinkkutemppu.fi

Lisätietoja

Petri Ahola-Luttila
Kemianteollisuus, valmiuspäällikkö
Puhelin: 040-849 5920
petri.ahola-luttila@kemianteollisuus.fi