Hyppää sisältöön

Jouluinen kiertotalouskokeilu muuttaa kinkkurasvan polttoaineeksi

Kiertotalouden hengessä suomalaiset voivat tänä jouluna lahjoittaa kinkunpaistosta syntyvän rasvajätteen Kinkkutemppu-kampanjalle. Neste valmistaa kampanjaan osallistuvien yritysten yhteistyöllä talteen saadusta paistinrasvasta kierrätyspolttoainetta, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen.

 Kiertotalous saa tänä vuonna jouluisen twistin, kun paistinrasvat palauttamalla voi laittaa hyvän kiertämään. Suomessa syödään joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Keskikokoisesta kuuden kilon kinkusta paistaessa tirisevällä rasvalla voi ajaa noin 3 kilometriä henkilöautolla, ja rasvajätteestä tuotetun polttoaineen hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 % pienempi. Tempauksella halutaan tuoda kiertotaloutta lähemmäksi ihmisten arkea ja havainnollistaa, kuinka jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja valmistaa uusia tuotteita, tässä tapauksessa korkealaatuista uusiutuvaa dieseliä.

Kinkkutempun idea on lähtöisin edunvalvontajärjestö Kemianteollisuudelta ja mukaan on houkuteltu joukko yrityksiä ja järjestöjä. Lassila & Tikanoja toimittaa rasvan keräysastiat ja hoitaa kuljetukset, Honkajoki käsittelee rasvan ja Neste valmistaa siitä dieseliä Porvoon jalostamollaan. Keräyspisteet sijaitsevat K-ruokakauppojen yhteydessä. Vesilaitosyhdistys on kampanjassa mukana muistuttamassa, että kinkunpaistorasvaa ei pidä kaataa viemäriin.

Kaikki paistinrasvoista valmistettu polttoaine tullaan luovuttamaan hyväntekeväisyyteen, jonka kohde varmistuu myöhemmin. Tavoitteena on kerätä niin paljon rasvaa, että siitä valmistetulla dieselillä voisi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri.

”Yksikään kumppaneista ei odota hyötyvänsä tästä mitään rahallisesti, vaan kaikki lähtivät mukaan kokeilumielessä. Halusimme tehdä harjoituksen, jonka avulla voisimme testata kiertotalouden toimivuutta ja sitä, miten erilaisia materiaalivirtoja voidaan hyödyntää”, kertoo huoltovarmuuden suunnittelusta vastaava Kemianteollisuuden valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Palautuspisteitä tulee olemaan useita kymmeniä ympäri maata ja ne sijaitsevat pääosin K-ryhmän ruokakauppojen tai Neste liikenneasemien yhteydessä.

Rasvan palautus tulee hoitaa seuraavasti:

1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
2. Laita purkki tiskialtaan pohjalle.
3. Kaada rasva varovasti tölkkiin.
4. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
5. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen.

Lue lisää Kinkkutemppu-kampanjasta: www.kinkkutemppu.com

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aluille laittama yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Joulun 2016 alla kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta yli jääneet rasvat kierrätyspisteille ja yli jääneestä paistorasvasta valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla. Lopuksi paistorasvasta valmistettu polttoaine lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki sekä Maa- ja kotitalousnaiset. www.kinkkutemppu.com

Lisätietoja

Petri Ahola-Luttila, valmiuspäällikkö, Kemianteollisuus, puh. 040 849 5920, petri.ahola-luttila(at)kemianteollisuus.fi