Hyppää sisältöön

Jose Quiroz Salonen, Arizona Chemical Oy: Työt tehdään vain turvallisesti – tai ei lainkaan

Oululaisella Kratoniin kuuluvalla Arizona Chemical Oy:llä jalostetaan mäntyöljystä erikoiskemikaaleja. Hyväksi keinoksi parantaa työturvallisuutta ovat osoittautuneet yhtiön turvallisuushavaintojen kirjausjärjestelmä sekä aloitejärjestelmä, joka palkitsee parhaat aloitteet. Yksi ahkerimmista turvallisuushavainnoijista on operaattori Jose Quiroz Salonen.

– Hyvin koulutetut työntekijät tekevät turvallisuuden, yksinkertaisesti. Järjestelmämme toimii hyvin. Olennaista  on, että parhaat ideat ja aloitteet laitetaan käytäntöön välittömästi, Jose sanoo. Turvallisuus on peruspilari myös perehdytettäessä kesätyöntekijöitä tehtäviinsä. Arizona Chemical Oy voittikin Vastuullinen kesäduuni 2016 -kilpailun osoituksena kyvystä tarjota merkityksellisiä kesätyöpaikkoja nuorille.  

Jose on tehnyt etenkin työnopastusohjeita, ohjeita lukituskäytäntöihin sekä tehtaiden ylös- ja alasajo-ohjeistuksia.

– Aloitteita voi tehdä yksin, mutta turvallisuus tehdään aina yhdessä. Ja siinä tärkeää on, että koko yhtiö, ylintä johtoa myöten, sitoutuu siihen, että turvallisuudessa ei riskejä oteta.

Käytännössä tämä tarkoittaa jopa sitä, että riskejä havaittaessa koko tuotanto saatetaan ajaa alas.

– Tämä kertoo turvallisuusajattelustamme. Tärkeää on myös, että turvallisuusohjeet eivät ole kiveen hakattuja, vaan niitä päivitetään jatkuvasti, sanoo Jose Quiroz Salonen.

Arizona Chemicalissa Jose on myös ollut mukana kehittämässä nollaenergiaohjelmaa, eli koneiden ja laitteiden saattamista turvalliseen tilaan ennen korjaustöitä ja huoltoa.

– Olemme tehneet selkeän ohjeistuksen taataksemme että seuraava vuoro tietää aukottomasti mitä edellinen vuoro on tehnyt laitteissa ja koneissa. Tätä noudatetaan tarkasti.

Limingassa, noin 30 kilometrin päässä työpaikaltaan asuva Jose kehuu työnantajaansa estoitta.

-Turvallisuudella on äärimmäisen suuri merkitys työntekijöille. Niiden 12 vuoden aikana, mitä olen työskennellyt Arizona Chemicalissa, on menty valtavan paljon hyvään suuntaan. Aika tukku rahaa pitäisi tarjota, että lähtisin muualle töihin, sanoo Jose Quiroz Salonen.