Hyppää sisältöön

Jätevedet puhtaaksi jäädyttämällä

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitetään jäätymisteknologiaan perustuvaa menetelmää, jota voidaan hyödyntää jäteveden puhdistuksessa. Jäteveden jäätyessä pinnalle muodostuu puhtaampi jääkerros, joka voidaan poistaa muusta jätevedestä ja jäljelle jäävä jätevesi väkevöityy.

Sovellettavaa menetelmää on kaavailtu kaivannaisteollisuuteen, jossa muodostuu suuria määriä jätevettä. Jäädyttäminen eli kiteytys vaatii seitsemän kertaa vähemmän energiaa kuin sen haihduttaminen. LUT:n kemiantekniikan tutkijat ovat kehittäneet myös talvisimulaattorin, jolla pystytään tutkimaan jäähdytysilman lämpötilavaikutusta jäätymiseen.

”Otimme näytteitä sekä järvivedestä että jäästä ja selvitimme, minkä verran niissä on epäpuhtauksia. Tulos oli, että järvivesi sisälsi noin kymmenen kertaa enemmän epäpuhtauksia kuin jää. Toinen tutkimushavainto oli, että mitä hitaammin jääkerros kasvaa, sitä puhtaampaa jää on. Jään puhtaus riippuu siis suoraan jään kasvunopeudesta”, kertoo kiteyttämisen tutkimukseen erikoistunut kemiantekniikan professori Marjatta Louhi-Kultanen.  

Jäteveden jäätymistutkimus sai vastikään rahoitusta Suomen Akatemialta

Lisätietoja

www.lut.fi