Hyppää sisältöön

Janika Viitalalle SKS:n Nuorten tutkijain tunnustuspalkinto

Janika Viitala sai Suomalaisten Kemistien Seuran palkinnon pro gradu –tutkimuksestaan, jossa hän kehitti analyysimenetelmiä puunjalostuksessa käytettävään teknologiaan, vaahtorainaukseen. Viitala on toiminut aktiivisesti Kemianteollisuuden nuorisopaneelissa vuosina 2014-2018.

Jyväskylän yliopistosta valmistunut Janika Viitala kehitti gradutyössään menetelmiä vaahtorainauksessa käytettävien pinta-aktiivisten aineiden eli surfaktanttien määrittämiseksi lopputuotteista.

Suomalaisten Kemistien Seura jakaa valtakunnallisen palkinnon vuosittain yhdelle ansiokkaan pro gradun tai diplomityön tekijälle. Viitalan tutkielman otsikko on “Determination of surfactants from foam-formed products”. Seura perusteli valintaansa muun muassa aiheen monipuolisesta, syvällisestä ja huolellisesta käsittelystä.  Viitalan pro gradu oli osa VTT:n kansainvälistä vaahtorainauksen kehittämisprojektia. Gradun tuloksia on jo hyödynnetty kansainvälisesti.

Janika Viitalan opinnäytetyötä ohjasivat lehtori Jarmo Louhelainen Jyväskylän yliopiston kemian laitokselta ja erikoistutkija Timo Lappalainen VTT Oy:stä.

Lue lisää Jyväskylän yliopiston kotisivulla. 

Suomalaisten Kemistien Seura on kemian ja sen sovellutusten, erityisesti kemian tutkimuksen ja teollisuuden edistäminen sekä jäsenten tukeminen. SKS täyttää sata vuotta vuonna 2019.