Hyppää sisältöön

Janika Viitala: Laboratorioharjoittelijana vesianalytiikan parissa

Kiinnostukseni kemiaan syttyi oikeastaan vasta lukion viimeisellä vuosikurssilla. Haaveilin aluksi lääketieteellisestä. Sitten tajusin, ettei minua kiinnostanut lääkärin työssä niinkään ihmisten auttaminen vaan sairaudet ja niiden takana oleva biologia ja kemia.

Haaveilun kohteeksi vaihtuikin biotekniikan ala. Koska alalle on vaikea päästä, hain moneen muuhunkin paikkaan, mm. Jyväskylän yliopistoon kemian alalle nanotieteiden koulutusohjelmaan. Ajattelin kemian avaavan mahdollisuuksia monille aloille: lääketiede, paperiteollisuus, materiaalitekniikka, elintarviketeollisuus, energiantuotanto… Kemiaahan löytyy joka paikasta! Sittemmin jyväskyläläistyneenä en ole katunut kemian alan valitsemista.

Työskentelen tänä kesänä laboratorioharjoittelijana Nab Labs Oy:llä kotipaikkakunnallani Kaustisella. Otin yhteyttä Nab Labsille, kun sain kuulla eräältä tuttavaltani, että he ottaisivat mielellään töihin myös alan opiskelijoita. Nab Labs tuottaa mittaus-, analyysi- ja näytteenottopalveluja. Kaustisen toimipaikassa tehdään pääasiassa vesianalytiikkaa. Työ Nab Labsilla onkin herättänyt kiinnostusta myös analyyttistä kemiaa kohtaan.

Työtehtäviini kuuluvat tällä hetkellä mm. auttaminen näytteiden vastaanotossa, näytteiden valmistelu metallianalyysejä varten, välinehuolto, näytteiden hävittäminen sekä näytealustojen tekeminen. Vaikka en vielä pääse tekemään analyysityötä, olen saanut työn ohella paljon uutta tietoa vesianalytiikasta. Tiedän nyt esimerkiksi minkälaisia eri analyysejä vesinäytteille tehdään ja mitä tarkoittaa näytteen kestävöinti. Olen oppinut tuntemaan myös uusia laboratoriovälineitä. On mielenkiintoista päästä seuraamaan laboratoriotyöskentelyä näin läheltä. Ympärillä on paljon osaavia ihmisiä, jotka ovat mielellään vastanneet kysymyksiini. Yritän ottaa tulevasta kesästä mahdollisimman paljon irti. Laboratoriossa on paljon erilaisia analyysilaitteita, joiden toiminnasta haluaisin kuulla lisää. Olisi myös kiva kuulla työkavereiden opintopoluista ja kokemuksista.

Kemialla tehdään tulevaisuutta. Sen avulla löydämme uusia energiatehokkaita ja kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Miten puhdasta vettä riittää tässä kasvavassa maailmassa tulevaisuudessakin? Siihenkin löydetään vastaus kemian kautta.

Janika Viitala

Kirjoittaja opiskelee kemiaa Jyväskylän yliopistossa nanotieteiden koulutusohjelmassa. Hän on myös kemianteollisuuden nuorisopaneelin jäsen.