Hyppää sisältöön

Hiilineutraali Suomi tarvitsee matematiikan ja luonnontieteiden osaajia: PISA-tulokset kertovat vastakkaisesta kehityssuunnasta

Kaksi viikkoa vanhat PISA-tulokset puhuttivat hetken, mutta nyt pöly on laskeutunut. Analyysi kuitenkin on ja pysyy: Suomi on PISA-mittareilla edelleen hyvä maa, mutta ei enää kiistaton huippu. Suomalaisnuorten osaaminen on entistä jakautuneempaa: perhetaustan ja sukupuolen vaikutus korostuu PISA-tulosten jokaisella osa-alueella. PISA-tutkimus mittaa lukutaitoa, matematiikkaa ja luonnontieteitä.

Meitä Kemianteollisuudessa huolestuttaa erityisesti suomalainen matematiikan ja luonnontieteiden osaamisen taso. Matemaattisesti suomalaisnuoret olivat tällä kertaa PISA-tutkimuksen sijalla 16, ja luonnontieteissä sijalla 6. Ohi kirivät muun muassa luonnontieteellis- matemaattisen osaamisen huippumaa Singapore, Viro ja Tanska. Luonnontieteellinen osaaminen on Suomessa tasaisessa laskusuhdanteessa, ja se on teollisuuden näkökulmasta merkittävä haaste: Mistä saamme tulevaisuudessa tarvittavat osaajat? Teollisuuden alat näyttäytyvät monelle nuorelle haasteellisina, eivätkä etenkään luonnontieteissä hyvin pärjäävät tytöt tule hakeutuneeksi alalle.

Kemianteollisuudella on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali teollisuudenala vuonna 2045. Tämän tavoitteen toteutumiseen tarvitsemme ne Suomen parhaat osaajat. Tarvitsemme insinöörejä kehittämään tuotannon prosesseja, kemistejä innovoimaan raaka-aineratkaisuja ja tuotantohenkilökuntaa pitämään prosessit käynnissä mahdollisimman kestävällä tavalla. Tämän kaiken osaamisen keskiössä on luonnontiede, eikä meille PISA-tulosten valossa laskeva suhdanne tai maailman kuutossija riitä. Kemianteollisuus on osaamisintensiivistä, ja työllistää Suomessa tällää hetkellä noin 34 000 henkilöä. Tarve pysynee suurin piirtein samanlaisena, mutta osaamisen laadulliset vaatimukset kasvavat. On päivänselvää, että tämä yhtälö ei ole yksinkertainen.

Suomella ei pienenä maana ole varaa menettää kilpailukykyään osaamismarkkinoilla. Meillä on kaikki edellytykset olla paitsi hiilineutraalisuustyön myös osaamisen edelläkävijä, ja vastaisuudessakin ylpeä maineestamme PISAn huippumaana. 

Kiinnitetään siis enemmän huomiota osaamistason takaamiseen jo nyt.

Anni Siltanen

Asiantuntija, osaaminen ja vetovoima