Hyppää sisältöön

Harjoittelijat Laura Tuikka ja Antti Partanen tutustuvat kemiaan avoimin mielin

Kemianteollisuuden Tutustu työelämään ja tienaa (TTT) -harjoittelijat Laura Tuikka ja Antti Partanen aloittivat kesäharjoittelunsa 7.6. Kemianteollisuus ry:n toimistolla. Kahden viikon aikana Antti työskentelee työelämätiimissä ja Laura osana vastuullisuustiimiä.

Laura Tuikka:

Olen pian 16-vuotias nuori Muuramesta. Valmistuin juuri peruskoulusta, ja syksyllä aloitan opinnot Tampereen Yhteiskoulun lukiossa. 

Koulussa pidän kemiasta, koska tykkään ymmärtää, miten asiat tapahtuvat, ja mitkä asiat vaikuttavat mihinkin. Päättötodistukseen sain kemiasta 10, eli kyllä minun jotain ainakin pitäisi ymmärtää. 

Kemianteollisuudesta en ennen harjoittelua tiennyt oikeastaan mitään, mutta ensimmäisten päivien aikana olen jo oppinut huimasti! Lähinnä sen, miten elintärkeä ala kemianteollisuus on Suomessa ja globaalisti. Ihan jokainen nuori ei kuitenkaan pääse näkemään, miten maailmaa pelastetaan. 

Harrastan tanssia, partiota ja teatteria. Soitan pianoa, kitaraa ja ukulelea ja tykkään laulaa. Olen valmentanut joukkuevoimistelua Muuramen Sykkeellä useamman vuoden ajan. Olen myös aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa. Teen käsitöitä ja keksin muita omia projekteja.

Täällä Helsingissä olo on jo extremeä vaihtelua Muuramen lande-elämään, joten aion ottaa tästä kaiken irti. Pääsin rippileirille isoseksi, joten se, ja syksymmällä muutto Tampereelle ovat isoimmat asiat mitä odotan. 

Tulevien opiskelujen suhteen ei ole vielä suunnitelmia. Uskon, että lukiossa selviää tarkemmin, mitä haluan lähteä opiskelemaan. Otin lukioon pitkän matikan, ja yritän myös panostaa kieliin. Minua kiinnostaa todella monet asiat, joten pidän vaihtoehdot avoinna. Tällä hetkellä eniten kiehtoo ehkä teologia. Sukupolvellamme on yksi maailma pelastettavana, ja haluan tehdä oman osani sen hyväksi. Tietenkin siihen on monia tapoja. Unelmani olisi ehkä pystyä vaikuttamaan asioihin taiteen kautta. 

Supervoimani on musikaalisuus. Musiikin kautta pystyy ilmaisemaan ihan mitä vaan, ja minusta on taianomaista millainen vaikutus äänellä voi olla ihmiseen. Päässäni soi kokoajan joku biisi, joskus neljä. 

—-

Antti Partanen:

Olen 15-vuotias poika Rusutjärveltä, Tuusulasta. Ylä- ja ala-asteeni kävin Hyrylässä Hyökkälän koulussa ja nyt jatkan lukioon.

Sain peruskoulusta hyvät perustiedot kemiasta. Siellä oli paljon ulkoa opettelua: labratöitä olisi voinut olla enemmän. Ne olivat parasta kemiantunnilla. Kemianteollisuus ry ei ollut kovinkaan tuttu. Tiesin kyllä, että kemiaa on monella alalla, mutta vasta täällä ymmärsin että sitä on kaikkialla: lääkkeissä, ruoassa, ympäristössä ja energiassa.

Olen aktiivinen seurakunnan jäsen. Isostoiminnassa olen mukana ensimmäistä vuotta ja nuortenilloissa olen ollut aktiivisesti mukana. Käyn salilla säännöllisesti parisen kertaa viikossa.

Tulevaisuudesta on vaikea sanoa vielä. Tekeminen tulee joskus aivan ex tempore. Joskus parhaat tekemiset kesällä syntyvät soitosta keskiyöllä. Mutta luvassa taitaa olla paljon kavereiden kanssa oleskelua ja muuta tekemistä. Suuri mökki-ihminen en ole, mutta sielläkin tulee vierailtua kesän aikana.

Oikeustieteet kiinnostavat. Juristi ammattina on unelma, mutta aika näyttää, minne päädyn. Kemianteollisuus on myös avannut näkökulmia uusiin ammatteihin ja suuntiin, joihin edetä.

Superkykyni on ruoanlaitto. Osaan keittää spagetin pohjaan kahdessa minuutissa.

Koko harjoittelunsa ajan nuoria ohjaavat Kemianteollisuus ry:ssä Anni Siltanen, Alexandra Peth ja Auli Piiparinen.

– Kesäharjoitteluohjelman tarkoitus on tarjota nuorille omakohtaista kokemusta toimialan työpaikan toiminnasta: niissä esiintyvistä eri työtehtävistä, henkilöstörakenteesta, yhteistyömuodoista ja alan tarjoamista mahdollisuuksista.  Annamme nuorille mahdollisuuden tehdä heille sopivaa käytännön työtä. Laura ja Antti ovat tarttuneet hommiin erinomaisesti! On ilo huomata, kuinka innokkaasti ja avoimin mielin nämä terävät nuoret suhtautuvat kemiaan ja kemianteollisuuteen. Maailma pelastetaan kemialla!  

Elokuussa kesäharjoitteluun saapuu vielä kolmas nuori, Nikolai Hedberg. Hän aloittaa 16.8. ja työskentelee kaksi viikkoa vastuullisuustiimissä.