Hyppää sisältöön

Hanna TalviOja: Tutkimus takaa tasalaatuisen oluen

Hanna TalviOja varmistaa Sinebrychoffin tutkimuspäällikkönä, että oluenystävät saavat laseihinsa aina laadukasta juomaa kotimaisesta mallasohrasta.

Kesätyö olutpanimon tuotekehitysosastolla lienee jokaisen teekkarin unelma. Teknillisessä korkeakoulussa kemiantekniikkaa opiskelleelle Hanna TalviOjalle kesäpesti silloisen Prippsin panimolla Tukholmassa oli käännepiste koko hänen urallaan.

”Panimoalasta kiinnostuin jo opintojen aikana. Kesätyö oli lopullinen päänavaus”, TalviOja sanoo.

Suuntautuminen biokemian aineisiin antoi panimoalalle hyvän pohjan. Työpaikan saantia edisti vuosi panimo- ja mallastamotekniikan opintoja Berliinin teknillisessä yliopistossa.

Valmistumisensa jälkeen TalviOja aloitti työt Sinebrychoffin Tekniikka ja kehitys -osastolla. Perustutkinnon jälkeen hän on suorittanut panimomestarin tutkinnon Kööpenhaminan pohjoismaisessa panimokorkeakoulussa.

Harva oluenystävä tulee ajatelleeksi, kuinka paljon tutkimusta oluen valmistuksen eri vaiheisiin liittyy.

Laadukkaat raaka-aineet edellyttävät esimerkiksi mallasohran jalostusta, mallastusprosessin kehittämistä sekä tarkkaa tietoa ohran ja maltaan käyttäytymisestä. Valmistusprosessissa tarvitaan puolestaan tietoa muun muassa hiivan käyttäytymisestä ja maun säilyvyydestä.

”Iso osa tutkimuksesta suuntautuu nykyisin valmistusprosessin ympäristöystävällisyyteen – esimerkiksi veden käytön vähentämiseen ja pesujen tehostamiseen tuotteen mikrobiologista turvallisuutta vaarantamatta.”

TalviOja huomauttaa, että tutkimus takaa entistä tasalaatuisemman  ja turvallisemman tuotteen.

”Tutkimus antaa myös mahdollisuuden nauttia erinomaista olutta, joka on valmistettu Suomessa käyttäen raaka-aineena kotimaisesta mallasohrasta mallastettua mallasta.”

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen