Hyppää sisältöön

Glykos Finland Oy:lle vuoden 2013 BioFinland -palkinto

Glykos Finland Oy on helsinkiläinen bioalan yritys, jonka huippuosaaminen glykobiologiaan perustuvien tuotteiden kehityksessä on johtanut menestykselliseen kansainväliseen liiketoimintaan. Suomen Bioteollisuus ry ja Messusäätiö ovat valinneet Glykos Finland Oy:n vuoden 2013 BioFinland –palkinnon saajaksi.


Glykobiologiaan perustuva tuotekehitystyö ovat helsinkiläisen  Glykosin ydinosaamista. Glykaanit ovat soluissa proteiineihin tai lipideihin kiinnittyneitä hiilihydraattirakenteita, jotka voivat olla joko pieniä yhden molekyylin (monosakkaridit) yksiköitä tai useasta samasta tai eri monosakkarideista koostuvia rakenteita. Glykaanit ovat tärkeitä molekyylejä  useissa biologisissa prosesseissa, kuten solujen välisessä interaktioissa, vastuskyvyn  muodostuksessa, hedelmöityksessä, sekä solujen erilaistumisessa.

Yrityksen tutkimus- ja tuotekehitysprojektit keskittyvät mm. syöpävasta-aineiden kehittämiseen, vasta-ainemyrkkykonjugaattiteknologiaan (ADC), vasta-aineglykoformeihin ja kantasolututkimukseen. Glykos on  luonut merkittävän patenttisalkun, joka  perustuu glykaaneja koskeviin tutkimuksiin ja tuotekehitysprojekteihin. BioFinland –palkinnolla 20.3.2013 palkitun yhtiön liikevaihdosta noin 90% tulee ulkomailta.

Helsingin yliopistossa oppinsa saaneet tutkijat perustivat yhtiön vuonna 2004 ja yhtiö on ollut jokaisena toimintavuotenaan voitollinen. Yritys on siitä lähtien kasvattanut vakaasti huippuosaamiseen perustuvaa liiketoimintaansa ja onnistunut rahoittamaan toimintansa tulorahoituksen ja Tekes-rahoituksen turvin. Glykosin asiakaskunta koostuu suurista lääketeollisuuden yrityksistä. Yritys työllistää tällä hetkellä hankkeissaan noin 60 huippuosaajaa, joista suuri osa on tohtoritason biotieteilijöitä. Yrityksen henkilöstömäärä on lisääntynyt tasaisesti.

Suomen Bioteollisuus ry:n asettama palkintoraati toteaa perusteluissaan, että  Glykos on kapealla sektorilla toimiva huippuosaamisen perustuva yritys, jolla on merkittävä patenttisalkku. Yritys on liiketoiminnallisesti menestynyt (2011 liikevaihto 6 m €). ”On merkittävää, että usein rahoitusongelmien kanssa kamppailevista bioyrityksistä poiketen Glykos on pystynyt luomaan näinkin merkittävää liiketoimintaa ilman ulkopuolista pääomaa” toteaa Suomen Bioteollisuus ry:n puheenjohtaja Timo Veromaa.

BioFinland on Messusäätiön myöntämä 5000 € palkinto, joka jaetaan nyt neljännen kerran ChemBio Finland –tapahtuman yhteyessä. Aiemmat palkinnot ovat saaneet Finnzymes Oy (2007), Biosilta Oy (2009) ja Oncos Therapeutics (2011). Palkinto myönnetään suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt bioalan innovaation, josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote.

 

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Juhani Saarinen, Glykos Finland Oy,  puh. 050 5484243

Hallituksen puheenjohtaja Timo Veromaa, Suomen Bioteollisuus ry, puh. 040 573993

Asiamies Carmela Kantor-Aaltonen, Suomen Bioteollisuus ry, puh. 0504045166