Hyppää sisältöön

Gasum – Hävikkiruoka jalostuu biokaasuksi

Gasum alkoi valmistaa K-kauppojen hävikkiruuasta biokaasua. Tämä antaa kuluttajalle mahdollisuuden valita tuotteita, jotka on valmistettu päästöttömällä energialla.

Energiayhtiö Gasum ja Keskon päivittäistavarakauppa ovat aloittaneet yhteistyön, jossa lähes sadan Uudellamaalla toimivan K-ruokakaupan ja Keskon logistiikkayhtiö Keslogin Vantaan-varaston biojätteistä tehdään biokaasua.

Elintarvikeyhtiöt Myllyn Paras ja Wursti hyödyntävät biokaasun Pirkka-tuotteiden valmistuksessa.

”Biokaasun valmistus on erinomainen vaihtoehto, kun kaupat etsivät keinoja hävikin ja kaatopaikalle menevän jätteen vähentämiseen”, Gasumin biokaasuliiketoiminnan kehityspäällikkö Jani Arala sanoo.

Gasum laskee, että Uudenmaan K-ruokakauppojen jätteiden kierrättäminen biokaasuksi vähentää hiilidioksidipäästöjä 380 tonnia vuodessa. Tämä vastaa yli kolmea miljoonaa ajettua kilometriä henkilöautolla.

Myllyn Paras valmistaa Pirkalle esipaistettavia liha- ja munariisicocktailpasteijoita ja Wursti nakkeja, makkaroita ja leikkeleitä. Tuotteisiin tulee merkintä, että niiden tekemisessä hyödynnetään biokaasua.

”Kyse on merkittävästä päänavauksesta. Kuluttaja voi nyt valita, millaisella energialla tuote on valmistettu.”

Arala uskoo, että kaupan ja elintarviketeollisuuden jätteiden hyödyntäminen biokaasuksi kasvaa tulevaisuudessa. K-kauppojen kanssa tehty pilottihanke on herättänyt runsaasti kiinnostusta.

Gasum on johtava biokaasun tarjoaja Suomessa. Yhtiö syöttää biokaasua kaasuverkostoon Espoosta, Kouvolasta ja Lahdesta sekä syksystä 2016 lähtien myös Riihimäeltä.

”Biokaasulaitosten verkosto alkaa olla kattava, joten jätteitä ei tarvitse ajaa pitkiä matkoja. Kysyntääkin riittää. Kaasuverkkoon on kytkeytynyt on useita yrityksiä, joita biokaasu kiinnostaa”, Arala toteaa.

Lisätietoja

www.gasum.fi