Hyppää sisältöön

Gadolinin yksityiskirjasto Unescon Maailman muisti-rekisteriin

Rekisteriin kootaan arkisto- ja kirjastoperintöä, jolla Unesco katsoo olevan ainutlaatuista arvoa ja joka tulee säilyttää jälkipolville.

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Unesco on valinnut maailmankuulun kemistin, professori Johan Gadolinin (1760–1852) yksityiskirjaston Maailman muisti-rekisteriinsä. Rekisteriin kootaan arkisto- ja kirjastoperintöä, jolla Unescon mukaan on ainutlaatuista arvoa ja joka tulee siksi säilyttää jälkipolville.

Suurin osa kokoelman teoksista kuului Gadolinin isälle, professori, piispa Jacob Gadolinille (1719–1802), ja tämän apelle Johan Browalliukselle (1707–1755). Kokoelma käsittää noin 3 400 teosta, joista suurin osa on pergamentti- ja nahkasidoksia. Kokoelmaan kuuluu sekä tiedekirjallisuutta että aikaa kuvastavaa hyötykirjallisuutta. 

Gadolinin kokoelma on ainutlaatuinen. Se säästyi Turun palolta vuonna 1827. Se on erinomainen ikkuna Suomen historian kannalta kiinnostavaan aikakauteen, jolloin siirryttiin esimodernista ajasta teollistuvaan yhteiskuntaan ja rakennettiin kansakuntaa. 

Kokoelman omistaa Åbo Akademin säätiö.

Lue lisää Åbo Akademin tiedotteessa. 

(Valokuva: Åbo Akademi, Gadolinin kirjasto, Kuvalehti, kuparipiirros teoksesta Delius, Christoph Traugott:Anleitung zu der Bergbaukunst nach ihrer Theorie und Ausübung, nebst einer Abhandlung von den Grundsätzen der Berg-Kammeralwissenschaft (1773).