Hyppää sisältöön

Forcit Oy: Joustavat työvuorot parantavat tuottavuutta

Forcitin työntekijöiden suunnittelemat työvuorot tekevät panostustyöstä entistä sujuvampaa Kemin kaivoksella.

Forcit vastaa Outokummun Kemin kaivoksen räjähdehuollosta ja panostamisesta. Maan alla työskentelevällä Forcitin henkilöstöllä on käytössä työaikajärjestely, jonka laatimisesta vastaavat työntekijät itse.

– Teemme itse vuorolistat, jotka työnantaja hyväksyy. Tärkeintä on varmistaa, että töissä on aina tarvittava määrä porukkaa ja kaikki toimii, panostusvastaava Mika Savolainen sanoo.

Myös työnantaja on tyytyväinen järjestelyyn.

– Asiakkaamme tarpeet tulevat huomioiduiksi. Kaikki tarjoamamme palvelut ovat saatavilla, ja louhinta kaivoksessa etenee suunnitelman mukaisesti, Forcitin hallinto- ja HR-päällikkö Stefan Långström toteaa.

Etuna säännöllinen vuororytmi

Forcitin panostajien työ on järjestetty Kemissä niin, että arkipäivinä on kaksi 8 tunnin ja 15 minuutin työvuoroa. Lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä on yksi 12 tunnin ja 15 minuutin vuoro.

Työvuorot menevät 15 minuuttia limittäin niin, että kotiin lähtevät ja töihin tulevat työntekijät ennättävät vaihtaa keskenään tarvittavat tiedot.

Vuorokierto kestää kolme viikkoa. Silloin työntekijä on töissä yhden viikonlopun sekä tekee yhden viikon iltavuoroa ja yhden viikon aamuvuoroa. Tämän jälkeen on viikko vapaata.

– Tällainen säännöllinen rytmi on selvästi parempi kuin aiemmat järjestelyt. Myös lomakierto on säännöllinen, Mika Savolainen huomauttaa.

Stefan Långström laskee, että työaikajärjestelyn myötä vuosityöaikaa tulee kaikille työntekijöille noin 1700 tuntia. Tämä antaa mahdollisuuden laittaa työvuoroluetteloon vielä 2–3 koulutuspäivää.

Kannustimia pitkiin komennuksiin

Forcitin asiakkaiden louhintatyöt ovat eri puolilla Suomea. Joskus työn tekeminen edellyttää pitkiä komennuksia tai työntekijöiden pysyviä siirtoja toiselle paikkakunnalle.

Tällaisiin tilanteisiin Forcit on rakentanut joitakin lisäkannustimia, jotka helpottavat työntekijöiden siirtymistä toimipaikasta toiseen.

– Esimerkiksi pitkiin komennuksiin myönnämme tarvittaessa viikonlopun yhteyteen yhden lomapäivän kuukaudessa. Tämä antaa myös mahdollisuuden korvata pidemmän viikonlopun kotimatkakustannuksia verovapaasti, Stefan Långström sanoo.

Tällä hetkellä E18-moottoritien rakentaminen Loviisan Koskenkylästä Kotkaan työllistää paljon Forcitin työntekijöitä. Työmaalla on töissä komennusmiehiä esimerkiksi yhtiön Vihtavuoren toimipisteestä.

– Kun tarvitsemme jossakin lisää työntekijöitä, haemme ensisijaisesti täydennystä omista resursseista.

(Valokuvassa vasemmalta työnjohtaja Marko Söyrinki ja panostaja Jari Uurtamo Forcitin Kemin kaivoksella) 

Lisätietoja

Forcit valmistaa siviili- ja sotilasräjähteitä sekä tarjoaa panostus-, varastointi-, kuljetus- ja konsultointipalveluja kaivos- ja rakennusalalle Pohjoismaissa. Työntekijöitä Forcitilla on yhteensä 310. Konsernin pääkonttori sijaitsee Hangossa.

www.forcit.fi 

Kuinka työpaikoilla sovitaan? Katso, kuinka paikallinen sopiminen vahvistuu työmarkkinoilla 

Katso paikallisen sopimisen caseja kemianteollisuudessa:

Transmeri: Hyvä keskusteluyhteys lähtee luottamuksesta 

KWH Mirka: Jatkuvasta neuvottelusta hyötyvät kaikki 

Orion: Korvaavan työn käytäntöjä kannattaa kehittää