Hyppää sisältöön

Forchem Oy: Puhtaampi eläinrehu tulee metsästä

Forchem Oy valmistaa mäntyöljystä eläinrehujen ainesosaa, jolla voidaan tukea eläinten puhtaampaa ja luonnollisempaa kasvua.

Suomalaisista metsistä halutaan entistä pidemmälle jalostettuja tuotteita, ja kemianalan yrityksillä on tässä merkittävä rooli. Raumalla toimiva Forchem Oy on kansainvälisesti tunnettu edelläkävijä mäntyöljypohjaisissa tuotesovelluksissa.

Sellun valmistuksen sivutuotteena saatavaa mäntyöljyä on hyödynnetty jo pitkään arjesta tuttujen tuotteiden valmistamiseen. Esimerkiksi mäntyrasvahappoa käytetään öljymaaleissa ja saippuoissa, mäntyhartsia puolestaan muun muassa liimojen valmistuksessa.

”Mäntyöljy valmistetaan uusiutuvista luonnonvaroista. Siksi siitä valmistetut tuotteet ovat korvanneet entistä enemmän fossiilisista raaka-aineista tehtyjä tuotteita”, Forchemin toimitusjohtaja Risto Näsi sanoo.

Forchemin kasvualueita ovat funktionaalisten elintarvikkeiden, lääkkeiden ja rehuaineiden valmistukseen käytettävät tuotesovellukset, joita yritys kehittää yhteistyössä asiakasyritysten kanssa.

”Mäntyöljystä erotetaan esimerkiksi kasvisterolia, jota hyödynnetään kolesterolia alentavien terveystuotteiden valmistuksessa. Kasvisterolia saadaan myös soijasta, mutta raaka-aine voi olla geenimanipuloitua. Mäntyöljyssä tätä ongelmaa ei ole.”

Suomen Rehun kanssa Forchem on kehittänyt mäntyöljyn pihka-aineista kotieläinten Progres-rehuaineen, joka edistää tutkitusti siipikarjan suoliston toimintaa ja rehun hyväksikäyttöä.

”Tuotteen avulla voidaan vähentää antibioottien käyttöä kotieläintuotannossa ja tuottaa entistä turvallisempia elintarvikkeita.”

Risto Näsin mukaan myös lääketeollisuus on kiinnostunut mäntyöljystä saatavista ainesosista, joista voidaan tulevaisuudessa kehittää antibiootteja korvaavia lääkkeitä.

Lisätietoja

www.forchem.com