Hyppää sisältöön

FIT Biotechin HIV-rokote eteni kliinisiin tutkimuksiin

Suomalaisen bioteknologiayritys FIT Biotechin kehittämä HIV-rokote on edennyt kliinisiin tutkimuksiin. Rokotteen tehoa testataan sadoilla potilailla yhdessä AIDS-lääkkeiden kanssa ensi vuonna.

Aikaisemmat testit ovat osoittautuneet lupaavia tuloksia, sillä rokote on estänyt HI-viruksen etenemisen tai lopettanut sen kokonaan. FITin toimitusjohtaja, lääketieteen tohtori Kalevi Reijonen kertoo Ylen uutisille, että rokotetta testataan jatkossa jopa tuhansilla potilailla. 

Rokote perustuu FIT Biotechin kehittämään GTU-teknologiaan, jolla geenejä viedään elimistöön. Rokote itsessään on puhdasta DNA:ta, jolloin siitä aiheutuu potilaalle vähemmän sivuvaikutuksia. Rokotehoito toisi mukanaan myös huomattavia kustannushelpotuksia, sillä sen hinta tulisi olemaan kymmenesosan nykyisestä taudin lääkehoidosta.    

Tamperelaisyritys ei aio itse valmistaa rokotettta, vaan myöntää lisenssin yhteistyökumppanille. Yrityksen rojaltitulojen ja ennakkomaksujen odotetaan nousevaan satoihin miljooniin euroihin vuositasolla. Reijosen arvion mukaan rokote saataisiin markkinoille aikaisintaan viiden vuoden päästä.

Lähde: YLE uutiset

 

 

Lisätietoja

www.fitbiotech.com

FIT Biotech on Kemianteollisuus ry:n ja Suomen Bioteollisuus ry:n jäsen.