Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden isoimpien työntekijäsopimusalojen neuvottelut on päätetty tänään Teollisuusliiton toimesta

Kemianteollisuus ry, Muoviteollisuus ry ja Teollisuusliitto ry ovat neuvotelleet viime vuoden marraskuun puolivälistä lähtien uusista työehtosopimuksista kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden sopimusaloille.

Sopimusten voimassaolo päättyi joulukuun lopussa. Vuodenvaihteesta lähtien on neuvoteltu palkankorotustasosta. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että odotukset Teollisuusliitolla korotusten tason suhteen ovat epärealistiset. Kemianteollisuuden isoimpien sopimusalojen neuvottelut on päätetty tänään Teollisuusliiton toimesta. Neuvottelujen jatkosta ei ole sovittu. Kemianteollisuus ry ja Muoviteollisuus ry ovat neuvotteluissa jo tarjonneet ratkaisuksi suhdanne- ja inflaatiotilanteeseen nähden tuntuvia korotuksia. 

Energiakriisin myötä syntynyt hintojen nousu osuu niin työntekijöihin kuin yrityksiin. Lisäksi vuoden 2023 osalta kaikki ennustuslaitokset ennustavat taantumaa. Kemianteollisuudessa lomautusmäärien on ilmoitettu kasvavan yrityksissä kevään aikana. Viime joulukuussa lomautustarpeesta ilmoitti joka neljäs yritys, nyt tammikuussa jo joka kolmas. Keskeiset syyt lomautuksille tai irtisanomisille yrityksissä on ilmoitettu olevan työn vähentyminen ja sähkön tai energian hinta.

– Neuvotteluja on tähän asti käyty hyvässä hengessä, mutta toistaiseksi yhteistä ymmärrystä korotustaosta ei kuitenkaan ole löydetty. Kemianteollisuus ry ja Muoviteollisuus ry ovat valmiita jatkamaan lähiaikoina neuvotteluja ratkaisun löytämiseksi, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Lisätiedot:
Kemianteollisuus ry
Minna Etu-Seppälä, johtaja, Työelämä, minna.etu-seppala@kemianteollisuus.fi, puh. 040 778 0182.