Hyppää sisältöön

Fermion – 50 vuotta kriittisiä lääkeaineita

Orionin tytäryhtiö Fermion Oy valmistaa erityisosaamista vaativia, monien sairauksien hoidossa välttämättömiä lääkeaineita. Fermionin tuotannon jatkuvuus on varmistettu myös poikkeusoloissa. Viisikymmenvuotiaan Fermionin toiminta on jopa tehostunut korona-aikana.

Fermionin taival alkoi vuonna 1970. Orion ja Kemira (silloinen Rikkihappo Oy) perustivat yhteisyrityksen, jonka tavoite oli aloittaa antibioottien teollinen valmistus Suomessa. Sittemmin yritys on keskittynyt lääkeaineiden kemiallisiin tuotantoprosesseihin.

Fermionin valmistamista lääkeaineista lähes sata prosenttia menee vientiin, osana Orionin lääkkeitä tai toimituksina muille lääkeyhtiöille. Fermion tunnetaan erityisesti tehokkaiden ja erityisosaamista vaativien, muun muassa syöpälääkkeissä käytettävien vaikuttavien aineiden valmistajana.

Orionin tiedotteessa sanotaan Fermionin toimintaympäristön muuttuneen perusteellisesti 50 vuodessa.

– Lääkealaa ohjaavat viranomaisvaatimukset ovat koko ajan tiukentuneet, samoin asiakkaiden odotukset. Vastuullisuus korostuu kaikessa toiminnassa, sano toimitusjohtaja Arto Toivonen.

Fermionin historian merkkipaalut liittyvät paljolti Orionin innovaatioihin ja kasvuun. Esimerkiksi Orionin tuoreen eturauhassyöpälääkkeen Nubeqan on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Fermion valmistaa lääkkeen vaikuttavan aineen darolutamidin.

Fermion valmistaa tehtaillaan Hangossa ja Oulussa Orionille tärkeitä Parkinson-lääke Stalevon, tehohoitorauhoite Dexdorin sekä sydämen vajaatoiminnan hoitoon tarkoitetun Simdaxin lääkeaineita entakaponia, dexmedetomidiiniä ja levosimendaania.

Oma lääkeaineita valmistava tytäryhtiö lisää lääkkeiden toimitusvarmuutta sekä joustavuutta lääketuotannon nopeaan mukauttamiseen. Tämän merkitys on korostunut erityisesti korona-aikana. Fermionin toiminta on poikkeusaikana jatkunut jopa tavallistakin tehokkaammin.  

– Tämä kertoo valtavasta sitoutuneisuudesta ja korkeasta ammattitaidosta. Siitä kuuluu iso kiitos koko henkilökunnalle, Arto Toivonen korostaa.

Korona-ajan takia Fermionin juhlallisuudet on siirretty vuoteen 2021.

Lue koko tiedote Orionin kotisivulla.