Hyppää sisältöön

Eliisa Irpola: Uudet varoitusmerkinnät näkyvät kauppojen hyllyillä

Kemikaalien varoitusmerkit muuttuvat EU:n uuden kemikaaleja koskevan asetuksen myötä. Kesäkuun alun jälkeen valmistajien ja maahantuojien on varustettava uudet tuotteet uusilla merkinnöillä.

Monien kemikaalien pakkauksista tutut oranssimustat varoitusmerkit korvautuvat uusilla punavalkomustilla merkeillä. 

Vanhat merkinnät eivät kuitenkaan katoa yhdessä yössä pakkauksista, sillä kauppojen varastoissa on vielä ennen asetuksen voimaantuloa valmistettuja tuotteita. Kauppojen hyllyiltä löytyy jonkun aikaa sekä uusia että vanhoja merkintöjä. Siirtymäaikana samalle tuotteelle voi olla eri pakkauksissa erilaiset merkinnät, merkintöjen muuttuminen ei tarkoita tuotteen ominaisuuksien muuttumista.

Kemikaaleja valmistaville yrityksille ja maahantuojille merkintöjen muuttaminen on ollut iso urakka. Varoitusmerkinnät ovat pakollisia kemikaaleissa, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi palo-, terveys- tai ympäristövaaran. Varoitusmerkintöihin ja tuotteen käyttöohjeeseen tutustuminen ja niissä annettujen ohjeiden noudattaminen on kuluttajan tärkeä tehtävä turvallisessa tuoteketjussa. 

Eliisa Irpola

Johtava asiantuntija Kemianteollisuus ry:ssä, vastuualueinaan kemikaaliturvallisuus, REACH-asetuksen toimeenpano, vaarallisten aineiden kuljetukset