Hyppää sisältöön

EK ja Tekes: Pk-yrityksillä lupaavia päänavauksia startup-yhteistyössä

Suomalaiset startupit ja pitkän linjan pk-yritykset ovat viimeinkin löytämässä toisiaan. Vauhdittaakseen kehitystä EK ja Tekes ovat julkaisseet Uudistajat-julkaisun, joka avaa mahdollisuuksia, miten startupit ja pk-yritykset voivat toimia toistensa muutosagentteina.

Aiemmin yhteistyötä haettiin eritoten startupien ja suuryritysten välillä, mutta nyt näyttää siltä, että yhteistyö voi olla hedelmällistä startupien ja pk-yritysten välillä. 

EK:n ja Tekesin yhdessä tuottama Uudistajat-julkaisun havainnot perustuvat  tutkimustietoon ja case-yritysten kokemuksiin. Edelläkävijät ovat jo liikkeellä: 18 prosenttia pk-yrityksistä tekee jo nyt yhteistyötä startup-yritysten kanssa. Näiden lisäksi kentällä on suuri joukko niitä, jotka ovat heräämässä yhteistyön mahdollisuuksiin.

Julkaisussa tuodaan esille yhteistyön hyötyjen ohella myös haasteita ja riskejä niin pk-yrityksen kuin startupin näkökulmasta. Yksi case esittelee muoviyhtiö Plastepin hackathon-tapahtumasta, jossa haettiin ratkaisuja tuotannon ja logistiikan ongelmiin ja jäljitettävyyteen. Hackathonissa joukko ihmisiä kokoontuu ennalta määrätyksi ajaksi työstämään ratkaisuja annettuihin haasteisiin.

Plastepin hackathoniin kutsuttiin startup-yritysten lisäksi yli 50 ammattikorkeakouluopiskelijaa. Plastep Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Ketomäki sanoo Uudistajat-julkaisussa, että startup-yhteistyöllä Plastep haki uusia näkökulmia ja lähestymistapoja ongelmiin. Näitä myös saatiin. Ketomäki rohkaiseekin pk-yrityksiä lähestymään startupeja. Pienin panostuksin voidaan edetä nopeasti eteenpäin. 

– Startup-yhteistyössä kannattaa ottaa sellainen kakkupala, jonka voi niellä ja edetä pienin askelin, sanoo Uudistajat-julkaisussa Plastepin toimitusjohtaja Kristiina Ketomäki. 

Lue EK:n ja Tekesin tiedote Uudistajat-julkaisusta 26.10.2016

Uudistajat-julkaisu (pdf) 

Uudistajat-Issuu-julkaisu 

Plastep Oy