Hyppää sisältöön

ChemBio 2019 tuo Helsinkiin kemian nobelisteja

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaa järjestetään ChemBio Finland -tapahtumassa maaliskuussa 2019. Seminaarissa puhuvat kemian nobelistit Ada E. Younath ja Sir J. Fraser Stoddart, ja kolmas nobelisti julkaistaan myöhemmin.

Kemian Päivien yhteydessä ChemBio Finland -tapahtumassa järjestettävän Suomalaisetn Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaarin pääpuhujat ovat nobelistit Ada E. Yonath ja Sir J. Fraser Stoddart. Kemian Päivien teemoja ovat kiertotalous, ympäristökemia, elintarvikekemia, energia, kemian opetus, analytiikka, radiolääkeainekemia, laskennallinen kemia ja turvallisuus. 

Messukeskus järjestää ChemBio Finland -tapahtuman yhteistyössä Kemian Seurojen, Suomen Bioteollisuus ry:n (FIB) ja Kemianteollisuus ry:n kanssa. 

Ada E. Yonath on israelilainen biokemisti ja kristallografian tutkija. Hän toimii professorina Weissmann-instituutissa Israelissa. Hänet tunnetaan parhaiten ribosomien rakenteen selvittämisestä röntgenkristallografiaa käyttäen. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Nobel, yhdessä Venkatraman Ramakrishnanin ja Thomas A. Steitzin kanssa, työstään ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimuksista.

Sir J. Fraser Stoddart on skotlantilainen kemisti, joka toimii professorina Northwestern yliopistossa Yhdysvalloissa. Stoddartin tutkimus on suuntautunut supramolekulaariseen kemiaan ja nanoteknologiaan.  Hänet tunnetaan rotaksaanien ja katenaanien synteesien suunnittelusta ja ominaisuuksien tutkimisesta. Stoddartille myönnettiin kemian Nobel 2016 yhdessä Jean-Pierre Sauvagen ja Bernard Feringan kanssa molekyylikoneiden ja moottorien synteesistä ja suunnittelusta.

Seminaariin tulevan kolmannen kemian nobelistin nimi julkistetaan myöhemmin. 

Messukeskus järjestää ChemBio Finland -tapahtuman yhteistyössä Kemian Seurojen, Suomen Bioteollisuus ry:n (FIB) ja Kemianteollisuus ry:n kanssa.