Hyppää sisältöön

Carl-Eric Wilén: Suomalaiskeksintö voi mullistaa paloneston

Carl-Eric Wilénin tutkimusryhmä kehitti käänteentekevän tavan suojata materiaaleja tulipalolta. Suomalaiskeksintö on lähellä kaupallista läpimurtoa.

Åbo Akademin professori Carl-Eric Wilén opiskeli kemiaa Åbo Akademissa, valmistui diplomi-insinööriksi ja väitteli samassa yliopistossa polymeerikemiasta vuonna 1994.

”Kaupallisetkin asiat kiinnostivat, joten suoritin opintoja myös Teknillisessä korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto) EuroMBA-tutkintoon. Nykyisin tutkimustyöhön tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Siihen tutkijalla on oltava myös kaupallista osaamista”, Wilén sanoo.

Yliopistouransa lomassa Wilén toimi kolmisen vuotta tutkimuspäällikkönä Borealis Polymersissa. Veri veti kuitenkin takaisin Åbo Akademin kemiantekniikan laitokselle. Siellä hän on viime vuodet keskittynyt kehittämään uuden sukupolven tehokkaita, ympäristöystävällisiä ja halogeenivapaita palonestoaineita. Niillä muoveja ja muita materiaaleja voidaan suojata tuleen leimahtamiselta myrkyttömästi.

Wilénin tutkimusryhmän kehittämä sulfeeniamidien aineperhe voi mullistaa melkoisesti palonestoaineiden kemiaa ja sillä on iso markkinapotentiaali. Aineita on testattu teollisuudessa, ja tuotteita on viimeistelty yhdessä loppukäyttäjien kanssa.

”Isoihin yhteistyökumppaneihimme kuuluu muun muassa eteläkorealainen Songwon, joka on yksi maailman suurimmista muovilisäaineiden valmistajista.”

Wilénin tutkimusryhmä sai vuonna 2016 Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon.

Carl-Eric Wilén kiinnostui alun perin kemiasta, koska sen avulla voidaan ratkaista monia ihmiskunnan ongelmia – esimerkiksi lääketieteessä, energiantuotannossa ja vedenpuhdistuksessa.

”Kemia tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Kaikki on kiinni omasta kekseliäisyydestä”, hän sanoo.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen, Sininen Kuva Oy