Hyppää sisältöön

Borealis uskoo itseensä – investoi vankasti tulevaan

Polyeteeni- ja polypropeenimuoveja tuottava Borealis Polymers Oy on 10 vuoden aikana investoinut noin 300 miljoonaa euroa Porvoon Kilpilahden laitoksilleen. Investoinnit jatkuvat. – Uskomme tulevaisuuteen vahvasti, sanoo toimitusjohtaja Ismo Pentti.

Suomessa Borealis toimii Porvoon Kilpilahdessa, joka muodostaa    Pohjoismaiden suurimman öljynjalostuksen ja kemianteollisuuden keskittymän. Kilpilahden alueella toimii yhtenäinen tuotantoketju raakaöljystä muoveiksi asti.

Borealiksen valmistamat polyeteeni- ja polypropeenimuovit menevät pääasiassa putkituotteisiin, teräsputkenpäällystykseen, pakkauksiin sekä kaapelituotteisiin. Borealis-konserni on iso toimija myös lannoiteteollisuudessa.

Borealis Polymers perustettiin vuonna 1994, suomalaisen Nesteen ja norjalaisen Statoilin yhdistäessä muoviliiketoimintansa. Nykyään Borealiksen omistavat Abu Dhabissa sijaitseva International Petroleum Investment Company (IPIC) ja itävaltalainen öljy- ja kaasuyhtiö OMV. Borealiksella on henkilöstöä maailmanlaajuisesti 6 500, näistä Porvoossa 900. 

”Investoinnit tarvitsevat ennustettavuutta”

– Tuotteemme ovat monilla yhteiskunnan alueilla täysin korvaamattomia. Asiakkaita Borealiksella on 120 maassa – pääasiassa auto-, elintarvike-, energia- ja muoviputkiteollisuuden yrityksiä. Olemme ihmisten arkielämässä läsnä lukuisin tavoin, vaikka brändimme ei välttämättä näykään, sanoo toimitusjohtaja Ismo Pentti.

Kesäkuussa 2016 Borealis ilmoitti investoivansa 40 miljoonaa euroa Porvoon olefiiniyksikön uudistamiseen. Investoinnin myötä otetaan käyttöön uutta tekniikkaa, joka mahdollistaa energiatehokkuuden merkittävän parantamisen. Olefiiniyksikön investointi valmistuu syksyn 2017 suurseisokissa.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Borealis on investoinut 300 miljoonaa euroa toimintojensa kehittämiseen Porvoon toimipaikalla.

– Investoinnit kertovat vankasta uskosta tuotteisiimme ja osaamiseemme, ja siihen, että pärjäämme jatkossakin. Pelkästään ensi vuonna investoimme Porvoossa 106 miljoonaa euroa. Investoinnit tehdään huolellisen suunnittelun pohjalta vuosiksi eteenpäin. Siksikin on tärkeää, että toimintaympäristömme ja lainsäädäntö pysyvät ennustettavina, sanoo Ismo Pentti.

Vakaa kuin kallio

Borealis käynnisti vuonna 2015 uuden ison nestekaasuluolan rakennustyöt, ja tervajaiset pidettiin syyskuun lopussa 2016. Luola sijaitsee noin sadan metrin syvyydessä. Varsinaisen luolan lisäksi on louhittu noin kilometrin mittainen ajotunneli ja asennuskuilu. Vuonna 2017 valmistuva, 28 miljoonan euron arvoinen investointi tukee Borealiksen strategiaa siirtyä kohti kevyempiä syöttöaineita ja parantaa toimitusvarmuutta ja tuotantoa toimipaikalla.

Kalliosäiliöhanke on kooltaan mykistävä. Luolan pituus on 275 metriä, leveys 20 metriä ja korkeus 30 metriä. Varastotilavuutta säiliölle tulee 150 000 kuutiometriä.

– Säiliötä varten louhitaan sadan metrin syvyydessä kahden eduskuntatalon tilavuuden verran kalliota.Rakentaminen noin syvälle ei ole yksinkertaista, mutta halusimme varmistaa säiliön turvallisuuden ja toimintavarmuuden. Tämä on turvallisin tapa varastoida nestekaasua, sanoo Ismo Pentti.

Borstar® on menestystarina

Borstar® polyolefiini-teknologia kehitettiin Borealiksen Porvoon tutkimuskeskuksessa vuosina 1995 – 1998. Borstar-teknologiaan kuuluvat oman katalyytin kehittäminen ja valmistaminen, polymerointiprosessin kehittäminen ja tuotantolaitoksen suunnittelu sekä valmiin polymeerin kehittäminen ja asiakastestaus. Borstar-teknologia oli vuonna 1998 yksi ensimmäisistä Kemianteollisuuden innovaatiopalkinnolla palkituista teknologioista. Viime vuonna valmistunut kolmannen sukupolven 65 miljoonan euron arvoinen Borstar-teknologiainvestointi on otettu pääosin pysyvään käyttöön Porvoon toimipaikan polyeteenitehtaalla. 

Borealiksen pääkonttori sijaitsee Itävallassa. Tuotantolaitoksia on ympäri Eurooppaa sekä Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Yksi kolmesta innovaatiokeskuksesta sijaitsee juuri Porvoon Kilpilahdessa.
– Katalyyttikoetehdas ja Borstar PE– ja PP-koetehtaat ovat meille hyvin tärkeitä. Pystymme niissä ajamaan simuloituja prosesseja optimaalisesti ennen niiden siirtämistä teolliseen mittakaavaan. Jatkuva yhteistyömme kansainvälisten yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa luo tukevan pohjan innovaatiotoiminnalle, sanoo Ismo Pentti.

Turvallisuus on osallistamista ja jatkuvaa parantamista

Borealikselle turvallinen toiminta on ykkösprioriteetti – teemme töitä vain ja ainoastaan turvallisesti. Ismo Pentti työskenteli ennen toimitusjohtajuuttaan vuosien ajan Borealis-konsernin terveys-, turvallisuus- ja ympäristöjohtajana. Näitä teemoja yhtiössä kehitetään jatkuvasti.

– Haluamme olla edelläkävijöitä terveys-, turvallisuus- ja ympäristöasioissa. Turvallisuus heijastuu aivan kaikkeen, ja sitä ohjataan sekä keskeltä että edestä. Osallistaminen on äärimmäisen tärkeää: että jokainen borealislainen pääsee vaikuttamaan turvallisuuskulttuuriin. Toinen tärkeä aspekti on jatkuvan parantamisen periaate. Turvallisuustyö ei lopu koskaan, sanoo Ismo Pentti.