Hyppää sisältöön

Borealis rakentaa nestekaasulle valtavan kalliosäiliön Porvoon Kilpilahdessa

Borealis Polymers Oy:n tehdasalueella Porvoon Kilpilahdessa rakennetaan nestekaasuluola syvälle maan sisään. Valtavan mittaluokan rakennusprojektia esiteltiin kalliosäiliön tervajaisissa 26.9.2016.

Borealis Polymersin kalliosäiliöön varastoidaan sen valmistuttua butaania, jota käytetään syöttöaineena olefiiniyksikössä. Hanke köäynnistyi kesällä 2015 ja sen on tarkoitus valmistua heinäkuussa 2017. Syyskuun 2016 lopussa vietettiin kalliosäiliöhankkeen tervajaisia. Tällöin järjestetyssä mediatilaisuudessa oli ainutkertainen mahdollisuus vierailla sadan metrin syvyisessä kallioluolassa. 

Luolan koko on mykistävä: pituutta 275 metriä, leveyttä 20 metriä, korkeutta 30 metriä. Säiliön varastotilavuus on 150 000 kuutiometriä. Sadan metrin syvyiseen säiliöön on louhittu noin kilometrin mittainen ajotunneli ja asennuskuilu. Investoinnin arvo on n. 28 miljoonaa euroa. 

Helsingin Sanomat teki laajan artikkelin Borealiksen kalliosäiliöhankkeesta. HS / toimittaja Petri Sajari kuvasi myös videon luolasta. Videon voi katsoa täällä (pituus 2.10). 

Helsingin Sanomien artikkelin Borealis Polymersin luolahankkeesta voi lukea täällä (huom: vaatii lukuoikeuden).

(valokuva: Borealis Polymers)