Hyppää sisältöön

BioFinland -palkinto myönnetään vuonna 2022 dosentti Risto Lammintaustalle

BioFinland -palkinto myönnetään vuonna 2022 dosentti Risto Lammintaustalle tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta ja merkittävästä urastaan ja väsymättömästä panostuksestaan suomalaiseen bioalan hyväksi. Lammintausta on ollut suomalaisen life science -alan tärkeä vaikuttaja ja lipunkantaja 90-luvulta lähtien.

Suomalainen modernia biotekniikka hyödyntävä toimiala syntyi 1990-luvun lopussa, kun useita pieniä erityisesti yliopistolähtöisiä lääkekehitysyrityksiä perustettiin silloisen Tekesin ja Sitran myötävaikutuksella. Yhtenä alan uranuurtajista Lammintausta perusti vuonna 1997 Turkuun lääkekehitysyritys Hormos Medicalin, joka yhdistyi amerikkalaisen lääkeyrityksen, QuatRX, kanssa vuonna 2005. Forendo Pharma perustettiin spin-out yrityksenä tästä vuonna 2013, tarkoituksena jatkaa kahden lääkeaineaihion kehittämistä uudessa yrityksessä. Samaan aikaan perustettiin myös alan edunvalvontajärjestö Suomen Bioteollisuus ry, jonka toiminnassa Lammintausta oli aktiivisesti mukana. Lammintausta on ollut Suomen bioalan syntymästä saakka alan tärkeimpiä pioneereja, ja hän on myös vaikuttanut aktiivisesti alan toimintaympäristön kehittämiseen suotuisammaksi pienille aloittaville yrityksille. Ennen yrityksensä perustamista Lammintausta oli jo tehnyt pitkän uran Farmoksen ja Orionin tutkimusjohtajana v. 1980-1997.

Risto Lammintausta valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1974 ja väitteli tohtoriksi vuonna 1978 samasta yliopistosta. Dosentin arvonimen hän sai vuonna 1980 ja oli vierailevana tutkijana Standfordin yliopistossa USA:ssa 1986-87. Lammintaustalla on ollut uransa aikana useita luottamustehtäviä, kuten Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen jäsen, sen perustamisesta lähtien vuosina 1997-2019 sekä Kemianteollisuus ry:n Tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja vuosina 2009-2011. Tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana hän kiinnitti erityisesti huomiota suomalaiseen innovaatiojärjestelmään ja sen epäkohtiin. Tämän lisäksi Lammintausta on toiminut useiden alan yritysten kuten Faron Pharmaceuticalsin, Innomedican ja BioTie Therapiesin ja Vetcare Oy hallituksen jäsenenä. Vuosina 2011-2014 Risto Lammintausta toimi yritysedustajana Valtion tutkimus- ja innovaationeuvostossa

”Risto Lammintaustalla on ollut tärkeä rooli suomalaisessa life science -kentässä  ja hän on esimerkillään raivannut polkua helpommaksi nuoremmille yrittäjille”, toteaa Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Maarit Merla.

Suomalaisen bioalan edunvalvonta on ollut Lammintaustalle sydämen asia, ja hän on väsymättä tuonut esiin erityisesti alan rahoitusympäristön epäkohtia. Hän on myös luotsannut esimerkillisesti omaa yritystään yli kolmenkymmenen vuoden ajan aina näihin päiviin asti ja saattanut päätökseen Forendo Pharman myynnin Yhdysvaltalaiselle Organonille. Suomen Bioteollisuus ry on ylpeä voidessaan palkita suomalaisen bioalan grand old manin mittavasta urastaan ja ansioistaan.

Suomen Bioteollisuus ry:n ja Suomen Messusäätiön BioFinland-palkinto myönnetään joka toinen vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt bioalan innovaation, josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote, tai joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja kansainvälistä näkyvyyttä.

Palkinto jaetaan ChemBio Finland -tapahtumassa 8.6.2022 Messukeskuksessa ja sen suuruus on 5 000 €. Palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. 

Lisätietoja

Tj Risto Lammintausta, Forendo Pharma, tel. 040 310 8010
Hallituksen puheenjohtaja Maarit Merla, Suomen Bioteollisuus ry, tel. 040 310 8023
Asiamies Carmela Kantor-Aaltonen, Suomen Bioteollisuus ry, tel 050 4045 166