Hyppää sisältöön

BioFinland-palkinto Biovian Oy:lle

Biovian Oy on turkulainen bioalan yritys, jonka osaaminen biotekniikkaa hyödyntävissä tutkimus- ja valmistuspalveluissa on kansainvälistä huippuluokkaa. Suomen Bioteollisuus ry ja Messusäätiö ovat valinneet tämän erikoistuneella osaamisalueella toimivan bioyrityksen Biovian Oy:n 2015 BioFinland –palkinnon saajaksi.

Biovian Oy on vuonna 2003 perustettu turkulainen, yksityisessä omistuksessa oleva tutkimus- ja sopimusvalmistuspalveluja tarjoava yritys (CMO, Contract Manufacturing Organisation). Se tarjoaa asiakkailleen täydellisen palvelun biologisten lääkeaineiden sopimusvalmistusta, analysointia, prosessikehitystä ja skaalausta.

Yrityksen asiakkaita ovat uusia lääkkeitä kehittävät yhtiöt, joille Biovian valmistaa tutkimuslääkkeitä lähtösolusta viimeisteltyyn injektiovalmisteen lääkepakkaukseen asti – avaimet käteen -periaatteella. Biovian Oy:llä on cGMP (Good Manufacturing Practice) toimintavalmius sekä EMA:n (European Medicines Agency) ja FDA:n (Food and Drug Adminstration) hyväksyntä.

Biovian Oy käsittelee vuosittain useita asiakkaidensa laajoja kehitys- ja valmistusprojekteja ja myös pienempiä toimeksiantoja. Esimerkkejä yrityksen tuotannosta ovat yhdistelmäproteiinien tuotto E.Coli-bakteereissa, terapeuttisten vasta-aineiden tuotto nisäkässoluissa sekä syövän hoidossa käytetyt viruspohjaiset geeniterapiatuotteet. Lisäksi Biovian tarjoaa asiakkailleen palveluna kattavia lääkkeiden QC laadunvalvonta-analyysejä, kuten steriiliys- ja endotoksiinitestejä.

Suomen Bioteollisuus ry:n asettama palkintoraati toteaa perusteluissaan, että Biovian Oy on pitkäjänteisesti tulorahoituksella rakennettu huippuosaamiseen perustuva bioalan yritys, jonka toiminta on perustamisesta asti ollut kannattavaa. Yritys on onnistuneesti vienyt eteenpäin suomalaisen laadun brändiä.

Biovian Oy toimii bioalan ytimessä, hyödyntäen modernia biotekniikkaa tuotteissaan ja palveluissaan. Se on investoinut uusiin teknologioihin ja on tärkeä työllistäjä alalla.

Biovian Oy on kasvattanut tasaisesti liikevaihtoaan, josta suurin osa (70-80 %)  tulee viennistä.Biovian Oy:n liikevaihto vuonna 2013 oli n. 3,4 m€ ja vuonna 2014 n. 5,5 m€.

”Biovian Oy on biotekniikkaa hyödyntävien yritysten ytimessä, ehdoton tähti suomalaisena biologisten lääkeaineiden ja lääkevalmisteiden sopimustuottajana”, toteaa Suomen Bioteollisuus ry:n puheenjohtaja Timo Veromaa.

BioFinland on Messusäätiön myöntämä 5000 € palkinto, jonka saajan valitsee Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen asettama palkintoraati. BioFinland-palkinto jaetaan nyt viidennen kerran ChemBio Finland –tapahtuman yhteydessä. Aiemmat palkinnon saajat ovat olleet Finnzymes Oy (v. 2007), Biosilta Oy (2009), Oncos Therapeutics (2011) ja Glykos Finland Oy (2013).

Palkinto myönnetään suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt bioalan innovaation, josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote, tai  joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja kansainvälistä näkyvyyttä.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Knut Ringbom, Biovian Oy

Toimitusjohtaja Timo Veromaa, Suomen Bioteollisuus ry

Asiamies Carmela Kantor-Aaltonen, Suomen Bioteollisuus ry, puh: 050 4045166