Hyppää sisältöön

Bayer Oy: Suomalainen ehkäisykierukka menestyy maailmalla

Bayerin Suomessa valmistamia ehkäisykierukoita viedään yli 130 maahan. Yhtiön ehkäisykapselit ovat löytäneet puolestaan tiensä kehitysmaiden perhesuunnitteluohjelmiin.

Mirena-ehkäisykierukka on yksi suomalaisen lääketeollisuuden menestyneimmistä tuotteista. Tuote kehitettiin 25 vuotta sitten Turussa Leiraksen tehtaalla, joka kuuluu nyt kansainväliseen Bayer-konserniin.

Viime vuonna suomalaisia ehkäisykierukoita myytiin yli 130 maahan 819 miljoonalla eurolla.

”Mirena on mahtava osoitus siitä, että suomalainen kehitystyö voi johtaa menestystuotteeseen. Hyvä kysyntä on turvannut lääketehtaan tulevaisuuden ja työpaikat Suomessa”, Bayerin Turun-tuotantolaitoksen johtaja Peter Essen sanoo.

Bayerin Turun toimipisteen erityisosaamista ovat polymeeripohjaiseen lääkeannosteluteknologiaan perustuvat tuotteet. Teknologia mahdollistaa lääkeaineen annostelun entistä kohdennetummin ja sen avulla voidaan tehdä tuotteita, joiden käyttöaika on muutamasta kuukaudesta jopa useisiin vuosiin.

Mirena-kierukan vaikutus kestää viisi vuotta. Sen rinnalle Turussa on kehitetty pienempi ehkäisykierukka, jonka vaikutusaika on kolme vuotta. Yhtiö valmistaa myös ihon alle asetettavaa ehkäisykapselia, jota viedään erityisesti kehitysmaihin.

Pari vuotta sitten ehkäisykapseleiden myynti nousi huomattavasti, kun kaksi merkittävää avustusjärjestöä, Bill & Melinda Gates Foundation ja Clinton Foundation, ottivat tuotteen osaksi perhesuunnitteluohjelmiaan. Kehittyviin maihin suunnatun ohjelman rahoittajiin kuuluvat myös Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Norjan valtiot.

”Kyse on kuuden vuoden sopimuksesta. Ehkäisykapselit valmistetaan Suomessa, minkä vuoksi lisäsimme henkilöstöä ja investoimme uuteen tuotantoautomatiikkaan.”

Lisätietoja

Bayer Oy