Hyppää sisältöön

BASF: Biomassa korvaa tuotannossa fossiilisia raaka-aineita

Kemian tuotteita käyttävät yritykset haluavat lisätä uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä ja vähentää näin fossiilisten raaka-aineiden kulutusta. BASF kehitti tähän toimivan ratkaisun.

Maailman suurimpiin kemian alan yhtiöihin kuuluva BASF on kehittänyt niin sanotun biomassatase-menetelmän, jossa tuotannossa käytettyjen uusiutuvien luonnonvarojen osuus voidaan kohdentaa matemaattisen mallin avulla valmiisiin tuotteisiin, jotka sertifioidaan.

Sertifioinnilla pystytään varmentamaan, että tuotannossa käytetyt raaka-aineet ovat biopohjaisia.

Biomassatasetta voidaan verrata kuluttajille ja yrityksille myytävään vihreään sähköön. Töpselistä saatavassa sähkössä on sekaisin eri tuotantotavoilla tehtyä energiaa. Uusiutuvista energialähteistä tehdyn sähkön osuus on kuitenkin mahdollista erottaa alkuperän todentavilla sertifikaateilla.

Uusiutuvien raaka-aineiden käyttö ei vaikuta BASFin lopputuotteiden ominaisuuksiin. Tämä tarkoittaa, että niitä voidaan käyttää sellaisenaan nykyisissä tuotantoprosesseissa.

Biomassatasapainoa on mahdollista hyödyntää monissa kuluttajillekin tutuissa tuoteryhmissä, esimerkiksi vaipoissa käytetyissä superabsorbenteissa ja maalien dispersioissa.

Teksti: Matti Remes
Kuva: BASF, kuvassa Ludwigshafenin tehdas Saksassa