Hyppää sisältöön

Antti Auvinen: Kesätikkurilalaisen mietteet täyttökoneen ääreltä

On toukokuun ensimmäinen maanantai. Talven pakkaset ovat jääneet taakse ja kesä alkaa pikkuhiljaa lämmittämään. Olen löytänyt tieni Tikkurilan maalitehtaan pääportille ja valmiina aloittamaan ensimmäisessä työpaikassani kemianteollisuudessa. Tunnelma oli jännittynyt, jotakin aivan uutta.

Tuosta aamusta on nyttemmin kulunut jo reilu kuukausi ja työnteko maalitehtaan täyttöosastolla on päässyt vauhtiin varmoin ottein. Oli mahtavaa huomata kuinka positiivisesti uusiin kesätyöntekijöihin suhtauduttiin. Suuri tehdashalli ei jäänyt hetkessä muistiin, mutta onneksi uutta työntekijää ei heti jätetty oman onnensa nojaan. Pari ensimmäistä viikkoa meni mukavasti perehdyttäjän kanssa työpistettä hoitaessa. Täyttäjän tehtävä koostuu täyttölinjaston hoitamisesta, jossa maalit purkitetaan. Koneet on säädettävä kullekin maalille sopivaksi ja erityisen tarkkana on oltava, jotta maali löytää paikkansa oikeasta purkista. Täyttölinjalla on paljon opeteltavaa ja ongelmatilanteissa pystyikin helposti kääntymään työkaverin puoleen. Nyt kuitenkin alkaa olla se aika kesästä kun vakituiset työntekijät lähtevät ansaituille lomilleen ja on kesätyöntekijöiden vuoro ottaa vastuuta tuotannon sujuvuudesta.

Tikkurilassa on panostettu erityisen paljon työturvallisuuteen ja työssä jaksamiseen. Koneiden ja kemikaalien kanssa työskennellessä on oltava tarkkana tekemisissään ja liikkeiden tulisi olla harkittuja. Perehdytyksessä saadut taidot eivät ole siis menneet hukkaan, sillä väärästä vivusta vetämällä saattaakin lattia olla hetkessä maalin peitossa! Isossa tehtaassa työskentelevältä vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja huolellisuutta. Vaikka työt tehdään aikataulun mukaan, ei millään ole niin kiire, ettei sitä voisi tehdä turvallisesti. Omalla kohdallani kiireetön työilmapiiri onkin edesauttanut työhön oppimista, työturvallisuutta ja raskaassa työssä jaksamista. Niin, ja onhan työkavereihin tutustuminenkin tärkeää!

Kesätikkurilalaiseksi päädyin ahkeran kesätyönhaun tuloksena, jossa apuna oli roppakaupalla onnea ja tukea koulun puolesta. Tikkurila onkin toiminut yhteistyössä luomassa Aalto-yliopiston uutta tuotekehityksen sivuainemoduulia, Aaltonautia, ja on edelleen tiiviisti mukana sen kehittämisessä.

Aurinkoiset terveiset Tikkurilasta!

Lisätietoja

Kesä kemiassa-blogissa nuoret kertovat kesätyökokemuksistaan kemianteollisuudessa.

Antti Auvinen

Kirjoittaja on ensimmäisen vuoden kemia-, bio- ja materiaalitekniikan opiskelija Aalto yliopistossa.