Hyppää sisältöön

Anniriina Hytönen: Kestävä kehitys näkyy kaikessa

Anniriina Hytönen valmistui vuoden 2016 alussa maisteriksi Helsingin yliopistosta analyyttisestä kemiasta. Nyt hän tekee Kemistit biotalouteen FEC-koulutuksen työharjoittelua maaliyhtiö Teknoksella.

-Tunnen monia, jotka ovat osallistuneet FEC-koulutukseen muilla aloilla ja heidän kokemuksensa ovat olleet positiivisia. Olin innoissani, kun kuulin kemisteille suunnatusta koulutuksesta. Näen koulutuksen ja siihen kuuluvan harjoittelun hyvänä väylänä päästä työskentelemään mielenkiintoisessa yrityksessä. Onneksi koulutukseen pääsi paljon myös meitä, joilla ei ole pitkää työuraa takana: ensimmäisen työpaikan löytyminen valmistumisen jälkeen voi olla vaikeaa, sanoo Anniriina Hytönen.

Biotalous avautui Anniriinalle aivan uudella tavalla koulutuksessa.
– Biotalous on niin laaja käsite, ettei minulla ennen koulutusta ollut selvää kuvaa, millaisia tehtäviä se tarjoaa kemisteille. Lähiopetusjakso antoi monipuolisen kuvan näistä tehtävistä. Painopiste oli puun hyödyntämisessä, mutta myös muiden biopohjaisten raaka-aineiden jalostamista käsiteltiin.

Erityisen mielenkiintoisia Anniriinalle olivat vierailijoiden pitämät luennot.
– Kuulimme muun muassa patenttioikeuksista, kiertotalouden mahdollisuuksista ja teollisen mittakaavan kromatografiasta. Perinteiseen yliopisto-opetukseen verrattuna koulutus painottui voimakkaammin teollisuuteen ja käytännön sovelluksiin. Koska kurssilaisten taustat olivat erilaisia, saimme keskustelujen kautta uusia näkökulmia koulutuksen aiheisiin. 

Työharjoittelusta pohjaa jatkolle
Anniriina tekee työharjoitteluaan Teknoksen tuotekehitysosastolla sisämaalitutkijan tehtävissä.

– Päiviin mahtuu maalien valmistamista ja analysointia, raaka-ainetoimittajien tapaamisia sekä monenlaista selvitystyötä. Biotalousharjoitteluun kuuluvassa kehitystehtävässä teen sisämaalisarjalle selvitystä, joka vaaditaan pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin myöntämiseen.

Kestävä kehitys näkyy kaikessa, myös maalinvalmistuksessa.
– Hyvä pintakäsittely suojaa puurakenteita ympäristön rasituksilta ja pidentää käyttöikää. Lisäksi laadukas maalipinta on pitkäikäinen, joten valmistuksen ympäristövaikutukset jakaantuvat pitkälle aikavälille. Kestävä kehitys huomioidaan myös energiantuotannossa ja lisäämällä uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä.

Anniriinan viiden kuukauden harjoittelujaksosta on vielä jäljellä yli puolet. Tekemistä riittää.  
– Haluan oppia maalinvalmistuksen teoriasta ja käytännöstä mahdollisimman paljon. Olen viihtynyt nykyisessä tehtävässäni Teknoksella todella hyvin. Toivon jatkoa harjoittelu jälkeenkin. 

 

 

Lisätietoja

Teknos Oy 

Kemistit biotalouteen FEC – koulutus on Uudenmaan ELY-keskuksen tilaamaa ja osarahoittamaa työvoimapoliittista täydennyskoulutusta. 

Lisätietoja Kemistit biotalouteen FEC-koulutuksesta: 
Kehittämisen asiantuntija Riitta Aho, Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ Oy
riitta.aho@helsinki.fi, puh. 050 442 7170

Professori Kristiina Wähälä, Helsingin yliopisto, Kemian laitos 
kristiina.wahala@helsinki.fi, puh. 050 448 7502