Hyppää sisältöön

Anni Siltanen: Kesätyö on erittäin tärkeä sekä tekijälle että yritykselle

Kesä lähestyy, ja moni nuori on jo saanut uutisia kesätöistä. Joku elämänsä ensimmäisen kesätyöpaikan, toinen hyviä uutisia korkeakouluharjoittelupaikasta, ja osa vielä etsii ensi kesän mahdollisuutta. Ei ehdottomasti kannata lannistua, sillä vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta yritykset pitävät kesätyöllistämistä yhtenä tärkeimmistä keinoista paitsi saada apua kesän tehtäviin, myös tehdä omaa alaa näkyväksi nuorille. Niin myös kesällä 2022.

Kemianteollisuuden yritykset haluavat toimia vastuullisesti tässäkin asiassa, ja toistaiseksi Kesätyölaskuriimme on kertynyt jo 1143 kesätyöpaikkaa. Kesän 2021 luku oli mittavat 2464 kesätyöpaikkaa, mistä olimme koko alan puolesta erittäin ylpeitä. Uskomme pääsevämme ainakin lähelle vastaavaa tavoitetta myös tulevana kesänä.

Ensimmäinen kesätyöpaikka on nuorelle todella merkittävä asia. Muistan oman ensimmäisen kesätyökokemukseni hyvin; se oli Tampereella kansainvälisessä teollisuusyrityksessä vuonna 1995. Kahden viikon ajan sain kirjata tilaustietoja sinisestä vihkosta Exceliin, käydä tukussa hakemassa toimistotarvikkeita ja osallistua muutaman iltapäivän kurssille, jossa opiskeltiin Internetin käyttöä. Eniten jännitti, osaanko lausua toimistotarvikkeiden nimet tukussa oikein ja löydänkö takaisin oikealle bussipysäkille. Jälkikäteen ajatellen eniten auttoi, että minulle oli nimetty kesätyöajaksi mentori, jolta sai ja piti kysyä – varsin edistyksellistä muutama kymmenen vuotta sitten! Ensimmäinen positiivinen kesätyökokemus on kantanut jokaiseen sitä seuranneeseen työpaikkaan uskona siitä, että työelämä on varsin mielenkiintoinen paikka, jossa saa oppia lisää joka päivä.

Yrityksille jokaisen kesätyössä olevan nuoren kesätyökokemus on tärkeä asia. Haluamme teollisuuden alana huolehtia siitä, että nuori pääsee kiinni työn tekemiseen ja saa mielekkäitä työtehtäviä – toki oman koulutustasonsa mukaisesti. Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijan työtehtävät ovat erilaisia kuin ammatillisessa koulutuksessa tai korkeakoulussa kemian alaa opiskelevan työtehtävät. Monelle ensikosketus teollisuuteen on antanut kipinän kohti tulevaisuutta luonnontieteellis-matemaattisten alojen parissa, ja siitä olemme erityisen iloisia. Lisää uratarinoita ja kesätyökokemuksia löydät esim. Maailmaa muuttavia töitä -sivustoltamme ja Kesätyöblogeistamme. Kunnianhimoisten hiilineutraalisuustavoitteiden toteutuminen on meille kunnia-asia, osaamistarpeet muuttuvat niiden myötä, ja tarvitsemme uusia osaajia maailmanpelastushommiin. Kesätöiden tarjoaminen on osa tuon tavoitteen toteutumista.

Jokaiselle kesätöitä hakevalle nuorelle haluaisinkin painottaa miten tärkeää on olla avoin erilaisille kokemuksille ja miettiä ehkäpä sellaisiakin kesätyömahdollisuuksia, jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen. Niistä saattaa vaikka löytyä innostavia mahdollisuuksia tulevaisuutta varten. Ja aina kannattaa kysyä -kesätöitä vasta hakiessa ja sitten myöhemmin kesätöissä. Omassa työssä oppiminen on yksi elämän mielenkiintoisimpia asioita!