Hyppää sisältöön

#Ämpäristöteko kerää muovit kiertoon 3.6.2022 eri paikkakunnilla

Kuluttajien ja kotitalouksien käytöstä poistettuja ämpäreitä, lasten ammeita, muovisia puutarhakalusteita, kastelukannuja otetaan vastaan #Ämpäristöteko-kampanjassa 3.6.2022!

Kotimainen muoviteollisuus kumppaneineen edistää kiertotaloutta ottamalla vastaan ja toimittamalla kierrätykseen PE- ja PP-muovia olevat kovamuoviset tuotteet. Parantaaksemme kampanjan keräysmateriaalin kierrätettävyyttä otamme keräyspisteellä vastaan kotitalouksien kovia muovituotteita, joiden materiaali on PE (polyeteeni) ja PP (polypropeeni).
Esimerkiksi:

  • ämpärit
  • pulkat
  • muoviset puutarhakalusteet
  • lasten ammeet
  • saavit
  • kukkaruukut
  • eväs- ja muuttolaatikot
  • tyhjät vesikanisterit
  • kastelukannut.

Metallit ja muuta materiaalia olevat osat on irrotettava esimerkiksi lapioista ja lumikolista. #Ämpäristöteko ei kerää pehmeitä tai muita muovilajeja olevia muovituotteita, kuten naruja, letkuja tai muovituotteita, joissa ei ole PP- tai PE-merkintää. Ne kuuluvat sekajätteisiin.

Muoviteollisuus ry järjestää 3.6.2022 paljon toivotun kotitalouksien jäykkien muovien vastaanottopäivän. Muoviteollisuus ry:n #Ämpäristötekoa ei ole voinut kahteen vuoteen organisoida syystä, jonka kaikki tietävät. Muoviteollisuus on vastuullisuutta tänäänkin.

– Olen hyvin iloinen niistä yrityksistä, jotka lähtivät mukaan. Suomi on kuitenkin vielä ”koronatoipilas” ja nyt vielä muutakin kriisiäkin on päällä, sanoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

– Tapahtumaa ei voida tehdä ihan samalla voimalla ja laajuudessa kuin aiemmin. Parhaamme yritämme. Onneksi aiemmat kampanjat ovat pohjustaneet Suomeen myös paikoin jäteasemille pysyviä muovin keräyksiä. Voisi ajatella kohta, että ”Ämpäri on täytetty” ja asiat alkavat rullata omillaan eteenpäin.  

Muoviteollisuudessa otetaan kiihtyvällä tahdilla käyttöön uusiomateriaaleja ja kierrätettäviä materiaaleja, ja alan ympäristötietoisuus on kasvussa.

– Nyt ennen kaikkea kaikki läheltä saatava raaka-aine ja sellaisesta valmistetut tuotteet ovat arvossaan. Kaiken käyttökelpoisen kysyntä on nyt ollut ennätyshyvää. On tullut ja tulossa uusia hyödyntämisreittejä. Nyt alkaa olla uusiomuoville markkinaimua, ja tähän kysyntään pyrimme vastaamaan.  Kaikki jäte ei voi muuttua arvokkaaksi, mutta paljon muovia on muuttunut uusiomuoviksi.  Koko ajan kuitenkin on taiteilua markkinapinnassa. Näkisin yli 30 vuoden kokemuksella, että me tarvitsemme monipuolisen ja hyvin kilpailevan kierrätysliiketoimintakokonaisuuden. Siinä pitää olla muovituotteiden uudelleen käyttöä ja korjausta, kierrätystä materiaalina ja kemikaaleina. Loppukäsittelynä tarvitaan myös energiahyödyntäminen ja ehkä hiilensidonta talteen. Valmistuksessa on pyrittävä irti fossiilisista resursseista.

– Ämpäristöteossa olen aiemmin ollut aina jollain keräyspaikkakunnalla  ottamassa tavaroita porukoissa vastaan. Nytkin olisi ihana mennä jonnekin niistä. Lohja esimerkiksi on vielä näissä merkeissä käymättä. Siivoillaan Suomi siistiksi kesän kunniaksi ja tervetuloa mukaan #Ämpäristötekoon!

Katso Ämpäristöteon 2022 paikkakunnat.

Lue lisää Muoviteollisuuden kotisivulla.