Hyppää sisältöön

Alexandra Peth: Kinkkutemppu oli merkityksellinen kiertotalousteko

Joulun 2016 kinkkutemppu innosti kaikki osallistujat täysillä mukaan ja rohkaisi jatkamaan konkreettista kiertotaloustyötä.

Kiertotalous on ollut yksi viime vuosien kulutetuimpia sanoja. Se on nostettu talouden pelastajaksi, työpaikkojen luojaksi ja ympäristön ongelmien selvittäjäksi. Se on killunut mukavassa yläpilvessä, missä kaikki on vielä niin epäkonkreettisella tasolla, että kaikki voivat olla siitä innoissaan. Tosielämän esimerkeille on ollut tilausta.

Yksi vuoden 2016 kohokohdistani oli saada olla mukana toteuttamassa kinkkutempuksi nimettyä kiertotalousprojektia, jossa päämääränä oli tehdä suomalaiset tietoisemmaksi arjen kiertotaloudesta. Halusimme tehdä kiertotaloudesta konkreettista ja kosketeltavaa, joulukinkun muotoista. En muista ennen olleeni mukana projektissa, jossa osallistujat yrityksistä, järjestöistä ja kuntapuolen edustajista olisivat niin innoissaan ja täysillä mukana. Mieleen on jäänyt erityisesti eräs imatralainen k-kauppias, joka perusti oman keräyspisteen ja henkilökohtaisesti toimitti jäterasvat lähimpään viralliseen keräyspisteeseen. Mitä omistautumista!

Projekti meinasi kaatua matkalla epäkiertotalousystävällisiin säädöksiin, mutta projektiryhmässä ollut vahva tahto vei meidät pisteeseen, jossa ylitimme tavoitteemme ja hyväntekeväisyyteen lahjoitettiin 14 500 €. Tämä ei olisi onnistunut ilman kierrättäjien vaivannäköä. Kiitos! Erityiskiitoksen ansaitsevat myös kaikki toimittajat, jotka kirjoittivat projektista eri viestimiin. Koko homma olisi mennyt vihkoon, jos asiaa ei olisi saatettu laajasti ihmisten tietoisuuteen.

Kinkkutemppu on viety onnellisesti maaliin, mutta kiertotaloustyö jatkuu. Kinkkutemppu onkin innostanut erilaisia tahoja ulkomaita myöten pohtimaan uusien ratkaisujen mahdollisuutta. Kemian ja kemian alan yritysten avulla tärkeät molekyylit pyritään pitämään kierrossa mahdollisimman pitkään. Kannattaa tutustua keräämiimme esimerkkeihin. Kuluttajan kannalta lajittelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Sillä on oikeasti valtava merkitys, mihin pyttyyn jätejakeet heittää. Oma toiveeni on, että kiertotalouden seuraava vaihe on silkkaa konkretiaa – kaikissa hyvissä muodoissaan. 

Alexandra Peth

Digitaalisen viestinnän asiantuntija