Hyppää sisältöön

Akkuser Oy:lle eurooppalainen Responsible Care -palkinto

Ongelmajätteiden kierrätykseen erikoistunut suomalaisyritys Akkuser Oy on palkittu eurooppalaisella Responsible Care -palkinnolla patentoimastaan paristojen ja kannettavien akkujen kierrätysteknologiasta. Palkinto on merkittävä tunnustus paitsi Akkuser Oy:lle, myös Suomen kemianteollisuudelle pitkäjänteisestä ja tuloksellisesta ympäristö-, terveys- ja turvallisuustyöstä.

EU:n markkinoille luovutetaan vuosittain yli 200 000 tonnia käytöstä poistettuja paristoja ja akkuja. Lainsäädännöllä velvoitetaan kierrättämään kaikki ongelmajätteiksi muuttuneet kannettavat akut ja paristot.

Nivalassa toimivan Akkuser Oy:n patentoimalla, päästöttömällä Dry-Technologylla pystytään kierrättämään yli 90 prosenttia paristojen ja akkujen sisältämistä materiaaleista. Akkuser Oy pystyy käsittelemään ja kierrättämään kaikki Suomesta kerättävät paristot ja akut. Laitokselle tuodaan materiaalia EU-maiden lisäksi myös mm. Uudesta-Seelannista.

Akkuser Oy on sitoutunut kemianteollisuuden omaehtoiseen ympäristö-, terveys- ja turvallisuusohjelmaan Responsible Care.

Akkuser Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Jarmo Pudas on palkinnosta ylpeä.

– Responsible Care -ohjelman systemaattinen, jatkuvaan parantamiseen perustuva malli on auttanut meitä kartoittamaan kattavasti liiketoimintamme ympäristövaikutuksia. Palkinto on suuri kunnia ja osoittaa, että olemme kehittäneet toimintaamme oikeaan suuntaan. Kannettavien akkujen kierrätys kemiallista jatkojalostusta varten on ollut oikea valinta. Jatkamme samalla tiellä alkaliparistojen kierrätyksessä, Jarmo Pudas toteaa.

Suomessa Responsible Care -ohjelmaa koordinoi Kemianteollisuus ry. Osastopäällikkö Sami Nikander on erityisen iloinen siitä, että tunnustus tukee yhtä suomalaisen ohjelman painopistealuetta, luonnonvarojen kestävää käyttöä.

– Toivon, että palkinto rohkaisee muitakin yrityksiä kertomaan luonnonvarojen kestävää käyttöä tukevista ratkaisuistaan. Kemianteollisuus on vahvasti mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa ja tuottamassa ratkaisuja, Sami Nikander kertoo.

Eurooppalainen kemian järjestö Cefic palkitsi 30.9.2011 Madridissa pidetyssä vuosikokouksessaan kolme yritystä Responsible Care -palkinnolla. Akkuser Oy voitti pienten ja keskisuurten yritysten sarjan. Mukana palkintojen jaossa oli toimitusjohtaja Jarmo Pudas ja operatiivinen päällikkö Tommi Karjalainen. Suurten yritysten sarjan voitti saksalainen Evonik tuotteestaan, jolla voidaan vähentää metsien istutuksessa käytettävän veden määrää. Erityispalkinnon sai ranskalainen järjestö Union des Industries Chimiques projektistaan, jolla kemiaa tuodaan esille taiteen keinoin.

Palkinnon perusteluissa mainitaan Akkuser Oy:n yhdistävän menestyksellä korkean teknologisen osaamisensa ympäristöliiketoimintaan. Dry-Technology on energiatehokas verrattuna perinteisiin, paristojen ja akkujen sulattamiseen perustuviin menetelmiin.

Akkuser Oy perustettiin vuonna 2005, ja tuotantolaitos Nivalassa otettiin käyttöön vuonna 2006. Tällä hetkellä kymmenen henkeä työllistävä yritys pyrkii laajentumaan myös EU-alueen ulkopuolelle.

Responsible Care eli RC on kemianteollisuuden kansainvälinen vapaaehtoinen ympäristö-, terveys- ja turvallisuusohjelma. Responsible Care on 20 vuoden aikana näyttänyt suuntaa vastuulliselle liiketoiminnalle. Ohjelma on myös saanut kansainvälistä tunnustusta kestävää kehitystä tukevasta toiminnastaan.

Lisätietoja

Akkuser Oy, toimitusjohtaja Jarmo Pudas, puh. 050 312 0591
www.akkuser.fi
 
Kemianteollisuus ry, osastopäällikkö Sami Nikander, puh. 040 567 4413.
 
 
www.chemind.fi/RCstories
www.cefic.org/Responsible-Care