Hyppää sisältöön

AGA: Happipoltto puolittaa energiankulutuksen

AGAn happipolton ansiosta teollisuusuunien energian kulutus voidaan jopa puolittaa. Energiaa säästävä ja päästöjä vähentävä polttomenetelmä lisää myös tuottavuutta.

Monissa teollisuusprosesseissa materiaalin kuumentaminen uuneissa vaatii runsaasti energiaa, ja ne ovat usein tehtaiden suurimpia yksittäisiä energiankäyttäjiä. Energian käyttöä voidaan kuitenkin tehostaa merkittävästi, kun kuumennuksessa hyödynnetään puhdasta happea ilman sijaan.

Tämä on teollisuuskaasuja valmistavan AGAn happipolttotekniikan ydin. Happipoltolla on mahdollista tehostaa energiankäyttöä jopa kymmeniä prosentteja, kun poltossa ei tarvitse lämmittää ilman sisältämää typpeä, joka on palamisreaktiolle tarpeetonta.

”Tuotantolaitoksesta ja prosessista riippuen polttoon tarvittava ilma voidaan korvata kokonaan hapella. Tällöin päästään parhaimmillaan jopa 60 prosentin energiansäästöön”, AGAn metallurgia-segmentin tiiminvetäjä Tommi Niemi sanoo.

AGA on kehittänyt happipolttotekniikkaa 1980-luvulta lähtien. Asiakkaat saavat halutessaan avaimet käteen -paketin, joka sisältää muun muassa laitetoimitukset, järjestelmän käyttöönoton, henkilökunnan koulutuksen ja happitoimitukset.

Suomessa AGAn happipolttotekniikka on käytössä esimerkiksi Outokummun Tornion-terästehtaan kuumavalssaamolla. Metallintuottajien ohella menetelmää hyödyntävät muun muassa monet konepajat, valimot sekä kalkki- ja lasiteollisuus.

Myös happipolton soveltuvuutta energiantuotantoon on tutkittu viime vuosina laajalti.

”Energian säästön ja päästöjen vähenemisen ohella happipolttomenetelmällä voidaan nostaa tuottavuutta. Kun materiaali kuumenee uunissa nopeammin, tuotantolinjan läpi saadaan tuotteita entistä nopeammin läpi”, Tommi Niemi huomauttaa.

Lisätietoja

www.aga.fi