Hyppää sisältöön

AARRE luotsaa kiertotalouteen nopeilla kokeiluilla

AARRE-projektissa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy luo yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa uutta käyttäjälähtöistä kiertotalouden liiketoimintaa. Toimintamalleina ovat nopeat kokeilut, hanke alkaa elokuussa.

”Vahva liiketoimintalähtöisyys on tärkeä. Kiertotaloudessa materiaalit ja arvo kiertävät. Lisäarvoa luodaan muun muassa tarjoamalla uutta teknologiaa hyödyntäviä palveluja. Tarvitaan käyttäjälähtöisyyttä, muutosta asenteissa ja toimintatavoissa sekä eri toimijoiden välisiä kumppanuuksia. Kiertotalous muuttaa radikaalisti liiketoimintaympäristöä avaten niin uusille kuin nykyisille suomalaisille yrityksille valtavia liiketoimintamahdollisuuksia kansainvälisessä mittakaavassa. Kuluttajille on luvassa täysin uusia tuotteita ja palveluja”, kertoo projektipäällikkö Maria Antikainen VTT:ltä.

AARRE-hankkeen toimintamallina ovat kuukauden pituiset nopeat kokeilut, jotka tehdään yhdessä yritysten ja näiden asiakkaiden kanssa. Keskiössä ovat: kuluttajan rooli muutoksessa, teknologian mahdollisuudet kuten teollinen internet, menestyksekkäiden liiketoimintamallien löytäminen ja muuttuvien liiketoimintaympäristöjen ymmärtäminen.

AARRE-tutkimushankkeessa ovat mukana VTT, SYKE ja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus sekä kumppaneina Lassila & Tikanoja, Destamatic, Eurokangas, Kierrätysverkko, Not Innovated Here, PiggyBaggy, Kemianteollisuus ja Teknologiateollisuus. Kansainvälisiä tutkimusyhteistyökumppaneita ovat englantilainen Cambridge University ja ruotsalainen Lunds universitet.

VTT:n johtama hanke käynnistyy elokuussa 2015 ja päättyy syyskuussa 2017. Budjetti on 600 000 e, jota rahoittavat Tekes, VTT, Helsingin yliopisto, SYKE ja yritykset.

Muutama yritys mahtuu vielä mukaan hankkeeseen – yhteydenotot erikoistutkija Maria Antikainen, maria.antikainen@vtt.fi.

VTT:n tiedote 25.6.2015

AARRE-hanke Twitterissä: @AarreResearch

Lisätietoja:
VTT, Maria Antikainen, erikoistutkija, puh.040 512 4260, maria.antikainen@vtt.fi
K
emianteollisuus ry, asiamies, Maija Pohjakallio, puh. 050595 6891, maija.pohjakallio@kemianteollisuus.fi