Hyppää sisältöön

Aalto-yliopisto ja VTT kehittävät yhdessä uusia tekstiilikuituja

Aalto-yliopiston ja VTT:n TeKiDe-projektissa suomalaisia kuituteknologioita viedään teollisen mittakaavan valmistusmenetelmiin.

TeKiDe-projektissa kehitetään erityisesti karbamaatti-, BioCelSol- ja Ioncell-F-teknologioita, jotka ovat ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia kuin rikkihiilen käyttöön perustuvan viskoosin valmistus. Viime syksynä aloitettua projektia rahoittavat Uudenmaanliiton Suomen rakennerahasto-ohjelma, Espoon kaupunki, VTT ja Aalto-yliopisto. Projekti päättyy vuoden 2018 lopussa. 

Projektissa käytetään kolmenlaisia suomalaisia teknologioita. Selluloosan suoraliuotukseen perustuva Ioncell-F-teknologia on kehitetty Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. VTT:n omistamalla karbamaattiteknologialla valmistetaan kierrätetystä puuvillasta selluloosakarbamaattikuitua. VTT:n ja Tampereen teknillisen yliopiston omistamassa BioCelSol-teknologiassa selluloosan liukenemista tehostetaan mekaanis-entsymaattisella käsittelyllä ennen natriumsinkaattiliuotusta. BioCelSol-kokeiden toteuttaminen ei ole vielä varmistunut.   

Lue lisää Aalto-yliopiston tiedotteessa.