Hyppää sisältöön

Aallon väitöstutkimus: bakteereista tehokkaita sokerintuottajia

TkL Anne Usvalampi selvitti tuoreessa väitöstyössään harvinaisten sokerien tuottamista mikrobiologisesti, geenimuunneltujen bakteerien avulla. Tulokset ovat olleet lupaavia.

Tohtorikoulutettavan, Anne Usvalammen tuore väitöstutkimus osoittaa, miten geenimuunneltujen bakteerien avulla voidaan tehostaa sokerin tuotantoa merkittävästi. Harvinaisten sokerien valmistus on ollut tähän asti kallista, sillä niitä ei voida eristää suoraan luonnosta suuria määriä. 

Tutkimuksessa bakteereihin lisättiin tiettyjä geenejä, jolloin ne tuottivat haluttuja entsyymejä, ja lopulta toivottuja harvinaisia sokereita. Tuloksena harvinaisen ksylitolin tuotto oli huomattavasti tehokkaampaa kuin mihin bakteereilla on aikaisemmin päästy. Myös l-ksyloosia pystyttiin valmistamaan ilman, että reaktiossa syntyi merkittävästi sivutuotteita.

Teollisuudessa hyödynnetään jo nyt harvinaisia sokereita esimerkiksi makeutusaineissa sekä syöpä- ja viruslääkkeiden lähtöaineina. Tutkija näkee, että harvinaisille sokereille löytyy tulevaisuudessa käyttökohteita etenkin lääketeollisuudessa. Esimerkiksi harvinaisiin sokereihin kuuluvaa mannoosia voidaan hyödyntää erilaisten tulehdusten ja haavojen hoidossa.

Lisätietoja

Aalto yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu